Cseszno: Több mint 50 képviselőt gyanúsítottak már meg bűncselekmény elkövetésével

2024. április 13., 14:42 , 1205. szám

A IX. Összehívású Legfelső Tanács legalább 54 képviselőjét gyanúsították meg bűncselekmény elkövetésével, közülük 25-öt korrupció miatt – jelentette az Ukrajinszka Pravda (UP) a Cseszno civil mozgalom összeállítására hivatkozva.

A Cseszno hangsúlyozza, hogy a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított népképviselők pontos száma és neveik nem ismertek.

„Mióta munkához látott a IX. Összehívású Legfelső Tanács, csupán a NABU nyomozói 54 népképviselővel ismertették bűncselekmény elkövetésének gyanúját. És ebben nincsenek benne az SZBU, a Főügyészi Hivatal és más bűnüldöző szervek eljárásai. De a gyanúsított képviselők pontos számát és nevét a törvényi előírásoknak megfelelően nem hozzák nyilvánosságra” – mutat rá a Cseszno.

A civil mozgalom 42 olyan képviselőről gyűjtött információkat nyílt forrásokból, akiket a jelenlegi összetételű Rada működése alatt gyanúsítottak meg bűncselekmény elkövetésével. Ezek között a Hang frakció kivételével minden parlamenti frakció és képviselőcsoport tagjai megtalálhatók. A legtöbb esetben a Nép Szolgája és a jelenleg betiltott OPZZS képviselőit gyanúsították meg. Leggyakrabban a tényeknek nem megfelelően kitöltött vagyonbevallással, a hazaárulással és a korrupcióval kapcsolatos cikkelyek alapján gyanúsították meg a honatyákat és honanyákat.

A Cseszno kutatásai szerint 25 képviselőt gyanúsítanak különféle korrupciós bűncselekményekkel. Legtöbben közülük a Nép Szolgája képviselői. Ezen belül 13 képviselőt gyanúsítanak a tényeknek nem megfelelő vagyonnyilatkozat benyújtásával, további legalább hat főt kenőpénz felajánlásával vagy elfogadásával, két főt befolyással való visszaéléssel, további két főt pedig hivatali hamisítással.

Tizenkét képviselőt gyanúsítanak nemzetbiztonság elleni bűncselekményekkel a haza­árulással, kollaborálással és az Ukrajna területi integritásának megsértésével kapcsolatos cikkelyek alapján. A legtöbben közülük a betiltott OPZZS képviselői.

Ugyancsak gyanúsítják a parlament tagjait hivatali hamisítással külföldi utazás céljából, csalással, adóelkerüléssel, „gombnyomogatással” (más képviselők szavazógombjainak illetéktelen használatával a parlamenti szavazás során) és halálos fenyegetéssel.

A civilek szerint legalább 11 meggyanúsított képviselő ügyében született már bírósági ítélet. Többségük azonban az elévülési idő lejárta miatt, vagy mert „megbánást” tanúsított, elkerülte a büntetést.

(hk/pravda.com.ua)