A DBR szerint pénzt követeltek a „gabonafolyosón” exportálóktól

2024. április 13., 17:28 , 1205. szám

Az Állami Nyomozó Iroda (DBR) munkatársai leleplezték az Állami Élelmiszer-biztonsági és Fogyasztóvédelmi Szolgálat (Derzsprodszpozsivszluzsba) Odessza és Zaporizzsja megyei tisztviselőit, akik pénzt követeltek a mezőgazdasági termékek exportjához és importjához szükséges növényegészségügyi bizonyítványok kiállításáért, valamint az árpa és a kukorica exportjához igényelt vizsgálatok eredményeit tartalmazó jegyzőkönyvekért – jelentette a DW április 2-án.

„Az Állami Élelmiszer-biztonsági és Fogyasztóvédelmi Szolgálat tisztviselői lényegében egy szervezett bűnözői csoportot hoztak létre, amely pontosan kiosztotta a szerepeket és a kötelezettségeket. Több mint 11 emberből állt, köztük volt a Derzsprodszpozsivszluzs­ba Zaporizzsja Megyei Főosztályának vezetője és a Derzsprodszpozsivszluzsba Odessza Megyei Főosztálya Növényegészségügyi Osztályának vezetője” – közölte a DBR sajtószolgálata.

A bűnözői csoportnak ugyancsak tagjai voltak a Derzsprodszpozsivszluzsba Zaporizzsja és Odessza Megyei Főosztályainak 2-2 főfelügyelője, valamint civilek, köztük brókercégek vezetői is, akik közvetítőként léptek fel.

„Az előzetes becslések szerint a szervezet tagjai havonta több mint 160 000 dollárhoz jutottak illegális tevékenységükből” – áll a közleményben.

A DRB közölte, 60 házkutatást tartottak Ukrajna különböző régióiban, amelyek során egyebek mellett az illegális tevékenységből származó több mint 100 000 dollárt, 500 000 hrivnyát és nyolc luxus­autót foglaltak le. Előkerültek a feljegyzések a pénzek elosztásáról az ügylet résztvevői között. Egyéb tárgyakat és dokumentumokat is lefoglaltak, amelyek bizonyítékként használhatók fel az eljárás során.

A csoport öt tagját őrizetbe vették és különösen nagy összegű törvénytelen nyereség elfogadásával gyanúsították meg.

            (zzz/dw.com)