Megyei vezető elleni merényletet akadályozott meg az SZBU

2024. április 13., 11:50

Az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) sikerült megakadályoznia Olekszandr Prokugyin, a Herszon Megyei Katonai Közigazgatás vezetőjének meggyilkolását – jelentette be a Helyi és Regionális Hatóságok Kongresszusának ülésén Vaszil Maljuk, az SZBU vezetője, akit a korrespondent.net idéz április 13-án, szombaton.

„Április 10-én vették őrizetbe Herszonban a helyi lakost. Az ellenséges titkosszolgálatokkal együtt szervezett merényletet Prokugyin ellen – mondta el Maljuk.

Az SZBU vezetőjének tájékoztatása szerint Prokugyint egy ellenséges területről indított FPV drón segítségével figyelték meg.

„Az áruló közvetlenül a helyszínen vizuális megfigyelést hajtott végre, és irányította a Prokugyin autója elleni tüzet. A merénylet befejező szakaszában vették őrizetbe. Az ellenséges drónt elektronikus zavarórendszereink segítségével időben leszállítottuk” – mondta el az SZBU feje.

Maljuk arról is beszámolt, hogy az általa vezetett szolgálat folyamatosan fellép az ellenség behatolása ellen a kritikus infrastrukturális létesítményekbe, a védelmi ipari vállalkozások területére.

„Dnyipróban őrizetbe vettek egy FSZB-ügynököt, aki telefonjával felvételt készített a hőerőműről, és a megfelelő csapásokat készítette elő. Zaporizzsja megyében a nemzeti rendőrség belbiztonsági kollégáival együtt őrizetbe vettünk egy volt rendőrt, aki nagyon szorosan dolgozott a katonai objektumokkal. Őrizetbe lett véve az Ukrzaliznicja több munkatársa, akik tájékoztatták az ellenséget a fegyverek és csapásmérő eszközök logisztikai mozgásáról” – közölte.

Maljuk jelezte, hogy az ellenséges ügynökök leleplezése folyamatos, csupán az év eleje óta 11, az ellenségnek dolgozó bűnözőt lepleztek le.

(korrespondent.net/Kárpátalja)