A parlament módosításokkal tervezi elfogadni a mozgósítás alól kibújókra kiszabható bírságok emeléséről szóló törvényjavaslatot

2024. április 13., 09:27

A Legfelső Tanács már a következő plenáris héten el kívánja fogadni a mozgósítás alól kibújók bírságainak jelentős emeléséről szóló törvényjavaslatot – jelentette ki az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Olekszandr Kornyijenko, a parlament elnökének első helyettese, akit az RBK – Ukrajina idézett április 12-én, pénteken este.

„Van az úgynevezett bírságtörvény. Azt gondolom, hogy egy hét múlva lesznek az ülések, ott el lesz fogadva. A kormány szigorú tervezetet nyújtott be, de a képviselők egy kicsit visszavettek belőle” – mondta el Kornyijenko.

A képviselő arra számít, hogy módosítják a törvényjavaslatot, mivel egyensúlyba kell hozni az emberek bírságfizetési képességével, nehogy túlterheljék a végrehajtó szolgálatot.

„A bírságokat úgy kell megállapítanunk, hogy azokat megérezzék az emberek, de ne is 100 ezer hrivnya legyen, amit azután 10 évig kell behajtani” – fogalmazott Kornyijenko.

A portál emlékeztet, hogy ezen a héten a Legfelső Tanács elfogadta első olvasatban a miniszteri kabinet törvényjavaslatát a mozgósítás alóli kibújás elleni intézkedésekről. A dokumentum többek között javasolja a mozgósítás alóli kibújásért kiszabható pénzbírság emelését.

(rbc.ua/Kárpátalja)