Az ukrán közösséggel tárgyalt Budapesten Viktor Mikita

2024. április 15., 18:46

Viktor Mikita, a Kárpátaljai OVA vezetője, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbízásából budapesti munkaútján találkozott a Magyarországi Ukránok Állami Önkormányzatának képviselőivel és a szomszédos állam ukrán közösségének vezetőivel.

Ilyen kibővített formátumban először sikerült tárgyalniuk.

„Az együttműködést és a kommunikációt 2021-ben kezdtük meg kölcsönös támogatással és közös projektekkel. Ugyanakkor a teljes körű háború éveiben ez a tevékenység átalakult a terroristák fegyveres agressziója következtében megsérült ukránok megsegítésére. Jelenleg több mint 100 ezer ukrán, bevándorló és a szomszédos országban dolgozó és tanuló személy él Magyarországon” – közölte Mikita.

Volodimir Zelenszkij elnök stratégiai feladatként határozta meg a háború miatt külföldre kényszerült állampolgáraink hazatérését, Ukrajnával, az ukrán kultúrával, társadalommal való kapcsolatuk megőrzését – tette hozzá.

„Ezért a Magyarországhoz területileg legközelebbi régióként egyesítjük erőinket az Ukrán Állami Önkormányzat képviselőivel, a magyarországi ukrán közösség vezetőivel, hogy ennek érdekében a legfontosabb feladatokat hajtsák végre. Köszönöm a magyarországi ukrán közösség képviselőinek kezdeményezőkészségét, átfogó támogatását és közös fejlődését” – olvasható a bejegyzésben.

(VV/Telegram)