Emberi hamvakat tartalmazó urnákat találtak Kijevben

2024. április 18., 19:23 , 1206. szám

Kijevben egy magán temetkezési szolgálat 26 éves alkalmazottja urnákat dobott ki hamvastul egy beépítetlen telekre. Találtak üres urnákat is az elhunytak nevével – jelentette a Kijevi Városi Ügyészség nyomán az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja.

A rendfenntartók megállapították, hogy az elhunytak hozzátartozói vették fel a kapcsolatot a temetkezési szolgálattal a hamvasztás megszervezése végett. Előbb a krematórium által biztosított urnába helyezték az elhunytak hamvait, majd átöntötték a megrendelők urnáiba. Az elhunytak hozzátartozói által biztosított urnák azonban kisebbek voltak, mint a krematórium urnái, így nem fértek el bennük hamvak.

„A temetkezési szolgálatnak az urnákat a hamvak maradványaival utilizálnia kellett volna. Ehelyett az alkalmazottjuk egyszerűen kidobta őket a Szirecka utcai üres telken” – írja az ügyészség.

Összesen 36 névvel ellátott urnát találtak a rendfenntartók, ezek közül 20 tartalmazott hamvakat.

Irina Vinokurova, a Kijevi Városi Ügyészség sajtószolgálatának munkatársa a portálnak elmondta, hogy a hamvak maradványai a polgárok tulajdonát képezték.

„A szabályok értelmében ezeket az urnákat a szolgálat munkatársának el kellett volna szállítani utilizálásra, de valamilyen okból nem tette meg. Ismeretes, hogy a temetkezési szolgálat magáncég, a gyanúsított pedig egyike az alkalmazottaknak” – tette hozzá az ügyészség munkatársa.

A férfit urnagyalázással gyanúsítják. A Büntető törvénykönyv 297. cikkelyének 1., 3. pontjai alapján tettéért négytől öt évig terjedő szabadságkorlátozásra, vagy négytől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti a bíróság – tették hozzá az ügyészségen.

(zzz/live.pravda.com.ua)