Karriernap a Rákóczi-főiskolán

2024. április 22., 08:13 , 1207. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) az Öregdiák Expo keretében idén is megszervezte a hagyományos karriernapját. Az esemény célja, hogy a jelenlegi hallgatóknak lehetőségük legyen a találkozásra az egykori főiskolásokkal, illetve megismerkedjenek a különböző sikeres életpályamodellekkel.

Idén a szervezők a karriernap előadásait a főiskolás hallgatók által javasolt témákból állították össze. Így többek között olyan előadásokat hallhattak a diákok mint: Egy sikeres jövő kulcsa: karriertervezés a 21. században – Ábrány Krisztián; Mindent az influenszerekről – Csopák Éva; Család vagy karrier? – Lánczi Viktória; Introvertált vagyok, jó állást akarok – Berghauer-Olasz Emőke. De megismerkedhettek az egykori végzősök életpályájával is: Pavljuk (Varcaba) Erika, Madár Eugénia beszéltek pályájukról, sikereikről.

Az eseményen az intézmény egykori diákjai bemutatták sikeres termékeiket. Tizenkét egykori hallgató hozta el kézműves termékeit, amelyeket a helyszínen meg is lehetett vásárolni.

Az esemény elején Trieb Gergely beregszászi magyar konzul köszöntötte a megjelenteket, aki kiemelte, hogy az országban évek óta zajló háború ellenére a karriernap jövőbe mutató esemény. Hiszen itt a jövő építése a cél.

Orosz Ildikó, a II. RF KMF elnöke köszöntőjében Reményik Sándort idézve kifejtette: „Mi elmegyünk, de lelkünk itt marad, s körüllengi titkon a falakat. Mi elmegyünk, – s amíg távol leszünk, e város ott lesz, ahol mi leszünk.” Mint fogalmazott, az eseményen ennek a megvalósulásának lehetnek tanúi. Találkozhatnak azok, akik már pályát választottak mindazokkal, akik előtt még ez a feladat áll – fogalmazott az elnök.

A karriernap nyitóelőadását Ábrány Krisztián, a Rákóczi-főiskola Pszichológiai Szakszolgálatának munkatársa, mentálhigiénés szakember tartotta. Kérdésünkre elmondta: a karrierépítés azon múlik, hogy az embernek milyen céljai vannak. Fontos megtalálni, hogy valaki miben jó, mihez van kedve, látni, hogy melyek azok a realitások, amelyek keretet adnak az ő terveinek vagy céljainak, és hogy van-e benne érték. Egy bérgyilkos is tehet nagyon sok erőfeszítést, lehetnek nagyon jó eredményei, teljesítményei, de nincs mögötte érték, sőt. Amikor mi a saját sikereinket tervezgetjük vagy próbáljuk megélni, nagyon fontos, hogy mindig legyen benne érték saját magam számára is. Bár azt nem nagyon tudjuk mérni, hogy én hogyan élek meg valamit, ám amikor a közösség jelez vissza az én munkámra – remélhetőleg valamilyen pozitívan –, akkor az meg tudja mutatni, hogy igenis érték van abban, amit teszünk.

Mi van akkor, ha nem sikerül elsőre, amit kitűztünk célul?

„Erre van egy jó fogalom: »még nem«. Ha nem sikerült, akkor még nem sikerült. Kudarcaink azok nem mi vagyunk, hanem aktuálisan valami nem sikerült, valamiért. Egy példát hoztam az előadásomban éppen Edisonról, akiről én sem tudtam, hogy 11 ezer egynéhányszázszor végzett el kísérleteket, amíg kigyulladt az izzó. Az ötezredik próbálkozásnál az újságíróknak azt mondta, hogy ez nem kudarc, nem sikertelenség, hanem egyelőre nem találta meg a megfelelő metódust arra, hogy ez működjön. Nem szabad félni a kudarcoktól, egy sikeres ember a kudarcokra kihívásként tekint” – mondta el a szakember

Csernicskó István, a II. RF KMF rektora a karriernap kapcsán elmondta: „Nagyon sok célja van az öregdiák programunknak. Fontos nyomon követni, hogy hol tartanak egy felsőoktatási intézmény végzősei, mire vitték. Találkozási célnak is kitűnő, hiszen a korábbi végzősök az egykori pedagógusokkal is kapcsolatot tudnak tartani, egymással is kapcsolatot építhetnek, és példát mutathatnak azoknak a fiataloknak, akik ma tanulhatnak nálunk. A tudás megszerzése szolgálhat valami távolabbi célt is. A karriernap pont egy ilyen lehetőséget nyújt, rámutat arra, hogy mihez lehet azzal a tudással kezdeni, amit itt megszereznek. Nem ez az első ilyen karriernapunk. Eddig mi találtuk ki a szakmai részét a programnak, de idén körbeküldtünk egy kérdőívet a diákok körében, és a beérkezett igények alapján állítottuk össze az előadások témáját. Nagyon meglepő ötletek jöttek” – jegyezte meg a főiskola rektora.

Az esemény a Rákóczi-főiskola Karrierkövetési Osztálya, az Öregdiák Szövetség és a Fodó Sándor Kulturális Központ szervezésében valósult meg.      

VE