Nőtt a kanyarós esetek száma Ukrajnában

2024. április 25., 09:27

Az év eleje óta 23 kanyarós esetet regisztráltak Ukrajnában – jelentette a korrespondent.net az Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálata nyomán április 24-én, szerdán.

„2023-ban 65-en betegedtek meg kanyaróban Ukrajnában – ez hatszor több, mint 2022-ben, amikor 11 esetet regisztráltak. 2024 három hónapja alatt 23 kanyarós megbetegedést regisztráltak Ukrajnában, míg az előző év azonos időszakában 9 esetet” – áll a közleményben.

A minisztérium tájékoztatása szerint az ország 11 régiójában regisztráltak kanyarós megbetegedést: Odessza (6), Vinnicja és Kijev (3-3), Hmelnickij, Csernyihiv megyékben, valamint Kijev városában (2-2), Voliny, Ternopil, Rivne, Lviv és Ivano-Frankivszk (1-1) megyékben.

Az Egészségügyi Minisztérium emlékeztet, hogy a kanyaró az egyik legfertőzőbb betegség: tíz be nem oltott ember közül 9-et fenyeget az a veszély, hogy beteg emberrel való érintkezés után maga is megbetegszik, és a fertőzéssel szemben a legveszélyeztetettebbek azok a gyermekek, akik nem kaptak kanyaró elleni védőoltást.

A kanyaró szövődményei közé tartozik a tüdőgyulladás (pneumónia), a fülfertőzés (középfülgyulladás), az agyvelőgyulladás (encephalitis) és más súlyos betegségek, amelyek rokkantságot vagy akár halált is okozhatnak.

A kanyaró ellen nincs gyógyszer, ezért a védőoltás az egyetlen lehetőség a védekezésre a betegség ellen.

(korrespondent.net/Kárpátalja)