Mikor kezdődik idén a nyári vakáció?

2024. április 29., 14:45 , 1207. szám

Az ukrajnai iskolákban hamarosan kezdetét veszi a nyári szünet. Az állandó ágyúzás és légiriadók miatt azonban az iskolák vakációs menetrendje régiónként és a települések biztonsági helyzetétől függően változik – írja összeállításában az RBK–Ukrajina projektje, a Styler.

A nyári szünetről 2023. július 28-án kelt 708. számú határozatával döntött a kormány. Az Oktatási és Tudományos Minisztérium (MON) azt ajánlja, hogy a helyi hatóságok és az iskolák önállóan határozzák meg az utolsó csengő és a nyári szünet kezdetének időpontját.

A MON javaslata szerint a nyári vakáció június 29-én kezdődik és szeptember 1-jéig tart. Júniusban az iskolákban még tart az attesztáció és folynak az úgynevezett kompenzációs foglalkozások, amelyeket az „oktatási veszteségek”, a tanulmányi lemaradások pótlására vezettek be. Azonban minden iskola saját belátása szerint határoz a gyerekek tanulási ütemtervéről.

Kárpátalján az utolsó csengőt, az iskolai tanévzáró ünnepségeket a portál szerint május 31-re tűzték ki, s akár már június elején elkezdődhet a vakáció, mert ebben a tanévben nem volt hosszú karantén, áramszünet és egyéb olyan probléma, amely miatt csúszhatna az iskolások vakációjának kezdete. Június elején a megyében már csak a végzősöknek kell majd tanulniuk, hiszen tartani fog még a felkészülés az NMT-re.

Korábban a Styler összeállítást közölt a Kárpátokban, Kárpátalja, Lemberg, Ivano-Frankivszk és Csernyivci megyékben nyíló nyári gyermektáborokról. Ezek szerint a 10–14 napos üdülési turnusok ára fejenként 10 és 28 ezer hrivnya között mozog. A rászorulók és jogosultak korlátozott számban ingyenes üdülési beutalókat is igényelhetnek a helyi szociális osztályokon – írták.

                (zzz/rbc.ua)