A búza tavaszi gyomirtása

2024. április 30., 12:09 , 1207. szám

A kalászosok tavaszi gyomirtása közel 70 éve kezdődött a hormonhatású készítményekkel, a 2,4-D- és MCPA-hatóanyagokkal. Jelenleg is fontos e két készítmény a búza gyom­irtásában, lényegében ezeket tekinthetjük „hagyományos” gyomirtóknak.

 

Hagyományos gyomirtási eljárások a 2,4-D és MCPA-hatóanyagokkal

Azokon a területeken, ahol könnyen irtható gyomnövények vannak, amilyen például a pipacs, vadrepce, mezei gyöngy­köles, mezei szarkaláb, keleti szarkaláb, vetési hérics, pásztortáska, bársonyos árvacsalán, paréjfélék stb., a hagyományos 2,4-D- és MCPA-hatóanyagú készítmények jó hatásfokkal, eredményesen használhatók. Vidékünkön legfőképpen az aprószulák (folyófű) és a mezei acat (szúróka) ellen alkalmazzuk, mivel e két gyomféle ellen igen hatásos. Ennek a két gyomfajnak szinte egyetlen hatékony irtási módja a tavaszra korlátozódik.

 

Használati utasítás a hormonhatású gyomirtó szerekhez (2,4-D és MCPA)

A két hatóanyag kontakthatású, tehát bőséges lémennyiséggel (250–300 l/ha) kell kijuttatnunk a megfelelő hatás elérése érdekében. Ha a gyomnövény érintkezik a készítménnyel, 4–6 órán belül felszívódik a gyomirtó szer, s 4–7 napon belül kifejti pusztító hatását. A gyomirtó szer hatására a hajtáscsúcs kifakulásából, sárgulásából, illetve a torz gyomnövényekből következtethetünk, a gyom gyökerestül könnyen kijön a földből. A hatóanyagok belülről kifelé emésztik fel a gyomnövényeket, növekedési zavarokat okoznak bennük. A folyamat viszonylag lassú, de az érzékeny (fent említett) gyomok ellen máig hatásos a szer. E két hatóanyag kipermetezése után 6 órával az eső már nem befolyásolja a hatásukat, ám szélsőségesen esős tavasz esetén a gyomok akár újra feléledhetnek a területen.

Az egy- és kétszikű gyomnövények ellenállósága eltérő, sőt a gyomok fejlettségi állapotától függően is erősen változhat a készítmények hatásfoka.

Az egyszikűek a bokrosodás stádiumában a legvédettebbek e két hatóanyaggal szemben, ezt is használjuk ki, mivel a búza és a legtöbb gyomnövény bokrosodása nem esik egy időpontra. Tehát a 2,4-D- és MCPA-készítmények kijuttatását a búza bokrosodásának stádiumában kell elvégeznünk, még a szárba szökkenés előtt. A szárba szökkenés stádiumában kezelt búzára is negatívan hat e két hatóanyag. Jelentősen visszafogja a növekedését, sárgítja, torzítja a leveleket, de a legszembetűnőbb tünet az ablakos, torzult, hiányos kalász, aminek következtében nagy termésveszteség is felléphet.

A kétszikűek esetében a legellenállóbbak a vékony szárú és erős növényi szőrökkel borított fajok, mint például az ebszékfű, a pipitérfajok, a galajfajok, a poloskafű stb. Az apró szőrökön a gyomirtó szer cseppjei nehezen tapadnak meg, így kevésbé szívódhatnak fel a növényben, azaz e gyomfélék könnyen „kinőhetik” a gyom­irtó szer hatását. Vannak a hormonhatású készítményekkel szemben kifejezetten ellenálló gyomnövények is. A ragadós galaj képes semlegesíteni a 2,4-D- és MCPA-hatóanyagokat akár néhány óra alatt is. Tehát ha a búzatáblánk erősen fertőzött galajfajokkal, e két hatóanyagot mellőzzük, mert nem lesz hatásos a védekezés.

A hormonhatású készítményeket 10 °C fölött lehet kipermetezni, használni. A búza bokrosodási stádiumában a búza 15–25 cm magasságú legyen. Ez az időszak vidékünkön április elejétől április végéig terjedhet. Bokrosodás előtt és a szárba szökkenés stádiumában tilos használni e két hatóanyagot. A napszak és a permetezés időpontja is nagyon fontos tényező. A reggeli órákban, amikor még nem száradt fel a harmat, e két hatóanyag használata még nem javasolt. A déli perzselő napfényes idő helyett is ajánlott későbbre halasztani a permetezést, mert a permetlé gyors elpárolgása miatt csökkenhet a hatásfok. Szintén fontos, hogy napnyugtakor már ne kezdjünk bele a permetezésbe, főleg, ha már harmatos a növényzet. A permetezések időzítésekor vegyük figyelembe, hogy a felszívódáshoz hány órára van szükség az adott hatóanyag esetében. A 2,4-D-
és MCPA-hatóanyagoknak 4–6 órára van szükségük a teljes felszívódáshoz. (Folytatjuk.)

Molnár Ildikó,
az „Egán Ede” KGK JA falugazdásza,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei
Jótékonysági Alapítvány munkatársa