Jubileumi évfordulót ünnepelt a KMKSZ Csapi Alapszervezetének Nyugdíjasklubja

Tízéves a csapi nyugdíjasklub

2024. május 6., 20:01 , 1209. szám

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte május 5-én a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Csapi Alapszervezetének Nyugdíjasklubja.

A KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezete rendezvénytermében megtartott esemény résztvevőit elsőként Belovics Ilona, a csapi nyugdíjasklub elnöke köszöntötte. Megható beszédében felidézte a klub életében történt meghatározó történéseket, megjegyezve: „Hálásak vagyunk a Jóistennek, hogy van egy ilyen erős és megbízható közösségünk, van egy csodálatos rendezvénytermünk, ahol második otthonra találtunk, s hogy az anyaország támogatását élvezhetjük.” Belo­vics Ilona ezután köszönetet mondott a Bicskéről érkezett vendégeknek, akik elfogadva a meghívást együtt ünnepeltek velük, továbbá minden „szorgos kéznek”, akik segédkeztek az alkalom megszervezésében, valamint Balogh Líviának, a KMKSZ Csapi Alapszervezete elnökének, aki tíz évvel ezelőtt ötletgazdája volt a nyugdíjasklub újjáélesztésének. „Úgy gondolom, hogy a nyugdíjaskor az élet koronája, hiszen most derül ki, hogy mit gyűjtögettünk össze az életünk során: a megbecsülést, a szeretetet, a családot. Szeretjük a korunkat, szeretjük egymást és nagyon örülünk, hogy az ilyen összejöveteleken felvidíthatjuk és biztathatjuk egymást, s jókat beszélgethetünk” – mondta Lena néni.

„Fontos és mindig számítunk az önök véleményére, hiszen a megélt évek tapasztalatával helyükre tudják tenni a dolgokat, tudják, mi a jó, amit továbbadhatnak, s mi a rossz, amit el kell kerülnie a következő generációnak” – szólt a nyugdíjasklub tagjaihoz Papp Ferenc ungvári magyar konzul, aki egy kifejlett fához hasonlította az öregkort, hiszen az „erős, van tartása, és sokat látott, akárcsak egy idősebb személy, s ahogyan a fa tartja leveleit, úgy tartják ők a családot, a gyerekeket, az unokákat, a rokonokat egyben”. A magyar diplomata külön köszönetet mondott azért, hogy a jelenlévők igazi magyar emberekként nevelték fel gyermekeiket, majd anyák napja alkalmából boldog, vidám és hosszú életet kívánt minden édesanyának és nagymamának.

Ezután Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének, valamint Csapi Alapszervezetének elnöke szólt a jelenlévőkhöz. A jubileumi évforduló kapcsán felelevenítette a nyugdíjasklub alapításának körülményeit: „Ebben a kicsi városban meglepően sok aktív nyugdíjas él, így tíz évvel ezelőtt Molnár Kati néni vállalta el az ő összefogásukat és vezetésüket, akitől később Belovics Lena néni vette át a stafétát – mindezért nagyon hálásak vagyunk nekik. Mára pedig olyan jól sikerült összefogni ezt a közösséget, hogy az alapszervezetünk legerősebb közösségévé vált, s a megyében is ők a legnagyobb és legaktívabb nyugdíjasklub, s mi erre nagyon büszkék vagyunk!” – hangsúlyozta Balogh Lívia, hozzátéve: „Köszönjük a kitartó helytállást, a példamutató energiát! További aktív, békés nyugdíjas éveket kívánunk szeretettel!”

Köszöntőjét követően Balogh Lívia díszoklevelet adott át a klub öt tagjának, tízéves fennállásuk alkalmából a nyugdíjasok életét szépítő, gazdagító sokoldalú tevékenységük elismeréseként, majd egy anyák napi verssel és egy-egy szál rózsával köszöntötte a teremben helyet foglaló édesanyákat és nagymamákat.

A rendezvényre Bicskéről érkezett delegáció nevében Némethné Horváth Nikoletta osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. Elmondta, számukra feltöltődés, amikor itt lehetnek Csapon, hiszen nagyon szeretik a helyieket és a várost. Ezután Medvei Ida, a bicskei Barátság Nyugdíjas Klub elnöke Dsida Jenő Én hívlak élni versével köszöntötte a csapi nyugdíjasklub tagjait.

Baksa Dávid, a Csapi Református Gyülekezet vezető lelkésze a 92. zsoltár 13–16. verséből – „Az Úr házában vannak elültetve, ott virulnak Istenünk udvarain. Öreg korban is sarjat hajtanak, dús lombúak és zöldek maradnak, és hirdetik: »Igaz az Úr, kősziklám ő, akiben nincs álnokság!«” – és a Példabeszédek könyve 16. fejezetének 31. verséből vett igeszakasszal – „Ékes korona az ősz haj, az igazság útján található” – köszöntötte a jelenlévőket, majd imádságban kérte Isten áldását életükre.

Az elhangzott felemelő gondolatok után a csapi nyugdíjasklub kórusának előadása örvendeztette meg a közönséget. Ezúttal Demjén Ferenc Kell még egy szó, valamint az ismert Hétre várom a nemzetinél, János, legyen fenn a János-hegyen és a Legyen a Horváth kertben című dalokat énekelték el.

Meglepetés-előadással készült az alkalomra a Kökény Néptánccsoport, melynek tagjai magyarbődi népdalcsokorral és bökönyi asszonycsárdással köszöntötték a nyugdíjasokat.

A program ezután közös ebéddel folytatódott, majd megtekintették a nyugdíjasklub korábbi rendezvényeiről készült videóanyagot, s végül megkóstolták a bicskeiek által főzött bográcsgulyást, miközben a hétköznapi problémákat kicsit félretéve önfeledten beszélgettek az élet dolgairól.     

CsA