NBU: Lassúbb GDP-növekedés, csökkenő infláció

2024. május 6., 08:45 , 1208. szám

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) a reál-GDP 2024-es növekedésére vonatkozó becslését a korábbi makroprognózisban szereplő 3,6%-ról 3%-ra, a 2025-ös növekedést illető előrejelzését pedig 0,2 százalékponttal 5,6%-ra rontotta, míg a 2026-os jóslatot 4,5%-on tartotta – jelentette az Ekonomicsna Pravda az NBU-nak a monetáris bizottság április 25-i határozatait ismertető sajtótájékoztatójára hivatkozva.

„A reál-GDP növekedése 2024 első negyedévében az NBU becslései szerint gyengébb volt a vártnál, elsősorban a külső finanszírozás érkezésével kapcsolatos bizonytalanság közepette visszafogott költségvetési kiadások miatt” – jelezte Andrij Pisnij, az NBU elnöke.

Szerinte további hátráltató tényező volt a nyugati határ blokádja, amely visszafogott bizonyos típusú tevékenységeket. A tengeri folyosó stabil működése, a kedvező időjárás és a megnövekedett belső kereslet ugyanakkor támogatta a gazdasági növekedést.

Az NBU a gazdasági aktivitás élénkülését prognosztizálja a továbbiakban, figyelembe véve a nemzetközi segélyek folyósításában a közelmúltban bekövetkezett változásokat, valamint a hazai és külföldi kereslet várható élénkülését. Ugyanakkor rontanak a reál-GDP növekedésére vonatkozó előrejelzésen az ukrajnai energia-infrastruktúra elleni nagyszabású orosz támadások következményei.

Egyben közölték, hogy az NBU 8,6%-ról 8,2%-ra javította az infláció idei alakulására vonatkozó becslését. A jegybank arra számít, hogy az infláció 2025 végére 6 százalékra, 2026 végére pedig 5 százalékra lassul.

(zzz/epravda.com.ua)