Konfirmandusok hétvégéje a KRISZ szervezésében Csongoron

2024. május 7., 18:13 , 1209. szám

A Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) folyamatosan azon dolgozik, hogy olyan programokat szervezzen a fiatalok számára, amelyeken erősödhetnek hitükben, barátkozhatnak egymással. Ennek jegyében szerveztek május első hétvégéjén ifjúsági alkalmat Csongoron, ahová Kárpátalja különböző pontjairól várták a konfirmadusokat.

A konfirmáció szó megerősítést jelent. A református egyházi hagyományok szerint a gyermekkorban megkeresztelt fiatalok 14–15 éves korukban kétéves előkészítés után a református egyház tagjává válnak. Kárpátalján a református gyülekezetek többségénél a konfirmálási ünnepségeket pünkösd előtt tartják.

„A konfirmáció két évet fel­ölelő képzés, amely nagyon fontos része az egyházi hitoktatásunknak és nevelésünknek, amelynek végén a fiatalok hitvallást és fogadalmat tesznek. Mindez egy felelősségteljes lépés. A mostani hétvége pedig épp ezt a hitvallást hivatott erősíteni a fiataljainkban” – fogalmazott Balázs Antal, a KRISZ elnöke.

A konfirmandus-hétvégén a kárpátaljai gyülekezetek több mint 75 fiatalja vett részt. A hétvége programjait a szokásokhoz híven úgy állították össze, hogy a fiatalok a legtöbb időt tudják eltölteni közösségben, ezzel is erősítve őket hitükben. A programok között szerepeltek kikapcsolódást szolgáló foglalkozások, mint amilyen a méta és a lézertag, emellett evangelizációs szolgálatokat, különböző előadásokat hallhattak.

„Igyekszünk úgy összeállítani egy ilyen hétvégi alkalmat, hogy legyen lehetősége a fiataloknak szórakozni és ismerkedni, mert ez fontos része a konfirmációs felkészítésnek, de meglegyen a komolysága és az az üzenete, amire szükségük van” – számolt be a KRISZ elnöke.

A KRISZ a konfirmandus-korosztállyal kiemelten foglalkozik, így a hétvége mellett több programmal is készülnek az előttük álló időszakra.

TV21 Ungvár/K. K.