Gerevich János: „Mi őszintén és szeretettel segítünk”

2024. május 10., 11:50 , 1209. szám

Ukrajnában már 25 éve tevékenykedik az Ökumenikus Segélyszervezet. Helyszíni beágyazottságának, illetve több évtizedes tapasztalatának köszönhetően az Ökumenikus Segélyszervezet vezető szerepet tölt be az ACT Alliance nemzetközi szövetség nagyszabású ukrajnai segélyezési tevékenységében. Már a 2014-es kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanásával is felélénkült a magyar segítség a térségben, a 2022-es orosz támadás óta pedig egy egységes segélyprogram keretein belül végzi munkáját a szervezet mind Ukrajnában, mind pedig Magyarországon az ukránok megsegítéséért. Országos adománygyűjtést hirdetett, illetve megszervezte a segítségnyújtás logisztikai hátterét is. Ukrajnában mára országos jelenlétet épített ki: beregszászi központja mellett először Lembergben, majd Kijevben és Dnyipróban hozott létre humanitárius irodákat. Ezeken keresztül, illetve helyi partnerhálózatával együttműködve nyújt segítséget Ukrajna 22 megyéjében: a keleti Harkivtól a kárpátaljai Beregszászig. A számok is jól mutatják a segítségnyújtás mértékét, ugyanis eddig 513 400 embernek segítettek különböző úton-módon, 2 302 tonna segélyt juttattak célba, és több mint 300 menedékhelyet támogatnak. Az Ökumenikus Segélyszervezet tevékenységéről Gerevich Jánossal, a segélyszervezet kárpátaljai kirendeltségének vezetőjével beszélgettünk.

– Az utóbbi időszakban Kárpátalján 1 508 óvodás- és iskoláskorú gyermeket értünk el. Több mint 5 tonna segélyt szállítottunk ki a különböző helyszínekre. Jelenleg Kárpátalján 29 olyan menedékhely működik, ahol állandó jelleggel laknak menekültek, mi ezeket az intézményeket a háború első perceitől kezdve támogatjuk. A Munkácsi Megyei Gyermekkórházat is 1 tonna élelmiszerrel támogattuk, illetve az Ungvári járásban 210 nehéz élethelyzetben lévő nyugdíjasnak tudtunk segíteni. A dnyiprói, kijevi és lembergi irodák is nagy volumenű munkát végeznek ezekben a régiókban, segítik a bajba jutott embereket.

Nemrég Alsókalocsára küldtünk segélyt egy olyan menedékhelyre, ahol 50 ember él. Arról is beszámolhatok, hogy Kárpátalján hamarosan befejezik a második Gyermek- és Anyaotthonunk építése, Korláthelmecen már elkészült az óvoda, amit a nyár folyamán át fogunk adni. Ezenkívül a megyei közigazgatási hivatallal együttműködve – ugyanis ők egy olyan épületet terveznek létrehozni, ahová a háborús övezetekből fognak érkezni gyerekek pihenésre, aztán esetleg tovább­mennek Magyarországra pihenni – a segélyszervezet elvállalta a leendő épület bebútorozását.

Jelenleg is várunk egy újabb élelmiszer- és higiéniai szállítmányt, melyeket szintén a menekültek megsegítésére szánunk. Viszont nagy problémát jelent a helyi nyugdíjasok körében, hogy egyre több ember kerül „krízishelyzetbe”. Rájuk szintén odafigyelünk, és – együttműködve a helyi szociális szervekkel – megszervezzük, hogy ők is támogatást kapjanak.

Azt is elmondhatom, hogy mindenki nagyon hálás a munkánkért, legalább 1 000 köszönőlevelet kaptunk már eddig az emberektől. A nehéz körülmények az embereket közelebb hozzák egymáshoz, és mivel látják, hogy mi őszintén és szeretettel segítünk, ezért nagyon pozitívan fogadják.

TV21 Ungvár/Dankai Péter