A Rada felmentett két minisztert

2024. május 10., 11:22 , 1210. szám

A parlament május 9-i ülésén felmentette tisztségéből Olekszandr Kubrakov újjáépítésért felelős miniszterelnök-helyettest, közösség-, terület- és infrastruktúra-fejlesztési minisztert – jelentette az Ukrajinszka Pravda (UP) Jaroszlav Zseleznyak képviselőre (Hang frakció) hivatkozva.

Az indítványra 272 képviselő szavazott igennel. Maga Kubrakov nem volt jelen a teremben, amikor a sorsáról döntöttek.

Korábban az UP arról számolt be, hogy a május 8-i frakcióülésen az elnökpárti Nép Szolgája képviselői úgy döntöttek, a Közösség-, Terület- és Infrastruktúra-fejlesztési Minisztériumot két önálló tárcára osztják, és ennek okán felmentik Kubrakovot. A Legfelső Tanács Államhatalom-szervezési Bizottsága önálló Infrastrukturális Minisztérium és Régiópolitikai Minisztérium megalakítását javasolta. Az elképzelést támogatta Denisz Smihal miniszterelnök is, aki részt vett a frakció ülésén.

Utóbb a menesztett miniszterelnök-helyettes azt mondta, a frakció és a kormányfő előzetesen nem egyeztetett vele.

A parlament ugyanaznap felmentette tisztségéből Mikola Szolszkij agrárpolitikai és élelmiszerügyi minisztert. A tárcavezetőt április 23-án 291 millió hrivnya értékű állami föld kisajátításával és további 190 millió hrivnya értékű föld kisajátítási kísérletével gyanúsították meg, ezután Szolszkij benyújtotta a lemondását. Április 26-án az előzetes letartóztatásban lévő minisztert 75,7 millió hrivnya óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

(szcs/pravda.com.ua)