Áprilisban megtorpant az éves infláció lassulása Ukrajnában

2024. május 12., 14:42

A fogyasztói árindex (FÁ) áprilisban 0,2 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, az éves infláció 3,2 százalék volt az Állami Statisztikai Szolgálat (Derzssztat) adatai szerint – jelentette a forbes.ua.

A portál rámutat, az FÁ mérséklődése éves viszonylatban megtorpant. Az éves ráta márciusban is 3,2% volt, miután februárban 4,3%-ra gyorsult.

„A fogyasztói piacon áprilisban 0,3%-kal csökkentek az élelmiszerek és az alkoholmentes italok árai. Legnagyobb mértékben (19,2%-kal) a tojás ára esett. A cukor, a sertészsír, valamint a feldolgozott gabonatermékek, a zöldség, a tej 2,4%–0,3%-kal lettek olcsóbbak.

A marhahús, a vaj, a hal és a haltermékek, az alkoholmentes italok, a kenyér, a napraforgóolaj, az erjesztett tejtermékek, valamint a gyümölcsök ára ugyanakkor 1,2–0,6 százalékkal emelkedett” – idézi a Derzssztat jelentését az Ekonomicsna Pravda.

A szeszesitalok és dohánytermékek ára eközben 0,6 százalékkal emelkedett 2024 márciusához képest, ami a dohánytermékek 1,3 százalékos drágulásával függ össze.

(forbes.ua/epravda.com.ua/Kárpátalja)