Néger Krisztina Színek szimfóniája tárlata Ungváron

2024. május 13., 15:42 , 1210. szám

Az Ungvári Hungarológiai Központban rendezték meg Néger Krisztina ungvári keramikus és iparművész kiállítását. Az ünnepélyes megnyitóra május 8-án került sor. A színek szimfóniája elnevezésű tárlaton 30 gyapjútűzdeléses technikával készült alkotás – csendélet, tájkép, virágkompozíció – látható.

Elsőként Berta Eleonóra, a Hungarológiai Központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket, és kiemelte, nagy örömükre szolgál, hogy ismét egy nívós eseménynek adhatnak helyszínt.

– Ebben a közel sem átlagosnak nevezhető időszakban talán a szokásosnál is jobban várta az ember a természet újraéledését. Nem csoda, hogy a tavasz a művészetekben is gyakran visszaköszön, az alkotók múzsájává válik. Az ezer színben pompázó virágok világa egy új kezdetet, újjászületést szimbolizál Néger Krisztina művészetében. A virágokról a szeretet, a kedvesség, a figyelmesség, a tisztelet jut eszünkbe. Kiállításunk főszereplői Néger Krisztina és az ő gyapjútűzdeléses technikával készült alkotásai. Munkáit a színek játéka, annak kavalkádja, a szimfóniája jellemzi. Sugárzik képeiből a természet iránti elkötelezettsége – mondta Berta Eleonóra.

Az alkotó életrajzát Jaczkovics Marianna, a központ tudományos munkatársa ismertette két nyelven.

Néger Krisztina Ungváron született 1981-ben magyar ajkú pedagóguscsaládban. Hamar ráérzett a művészet vonzására. Turák Angéla tanította a rajz és festészet alapjaira, a kerámia mint technika iránti művészi ügyességét pedig Natália Tiszovszka fejlesztette ki benne. Az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskolában érettségizett. Művészeti tanulmányait az Erdélyi Béla Művészeti Szakközépiskolában kezdte meg kerámia szakon, majd az Ungvári Művészeti Főiskolán szerzett felsőfokú végzettséget. 2005-ig porcelánfestőként, díszlettervezőként, lakberendezőként tevékenykedett. Dekorációs, ajándéktárgy-készítő és formatervező művészeti szakköröket vezetett a PADIJUNban. Kreatív kézművesszakkört vezetett a Dayka Gábor-középiskolában és a Drugeth-gimnáziumban is. Tizenhárom éve aktívan részt vesz a Beregszászi Jankovics Mária Alkotótábor oktatói munkájában. Tanítványaival állandó résztvevője a művészeti fórumoknak, tárlatoknak, kiállításoknak, hagyományőrző és kézművestáboroknak. A művésznő nagy kedvence az utóbbi időben a gyapjú mint alapanyag és a nemezelés mint technika.

Albertné Simon Edina, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja Bacskai József főkonzul nevében is gratulált Krisztina kiemelkedő alkotói és nevelői tevékenységéhez.

– A mai világban az, hogy itt vannak a tanítványai, és hála Krisztinának, tudják követni a művészeti vonalat, becsülendő, hisz itt, a szülőföldön, Kárpátalján, főleg a mostani időszakban ez kiemelt fontosságú – emelte ki és elmondta: mindent megtesznek, hogy a magyar szervezetek, többek között a Hungarológiai Központ is minél jobban be tudjon kapcsolódni a kulturális vérkeringésbe, és ehhez minden támogatást megkapnak a magyar kormánytól és a külképviselettől is.

Néger Krisztina megköszönte a lehetőséget, és hogy oly sokan – szülők, kollégák, diákok, ismerősök – eljöttek megtekinteni a kiállítását.

– A mai viszonylatokban kerestem a színeket, az élményeket, próbáltam megörökíteni képekben. Biztosan talál mindenki olyan színt, motívumot a képeken, ami megfogja az ő belső világát, kellemes érzéseket vált ki belőle – jegyezte meg és elmondta: mivel tanári művészpályán volt 17 évig, sok kiállítást szervezett tanítványainak, most viszont a saját tárlatára fókuszált, egy egyedi bemutatóra, mivel a nemezt próbálta újragondolni.

– Az ihletet mindig a természetben gyűjtöm kora tavasszal, nyáron vagy arany őszkor megihlet a táj vagy a virágok. Igyekszem, hogy ne menjen ez a foglalkozás a családom kárára, akkor szánok rá időt, amikor egyedül elvonulok és nyugodt környezetben tudok alkotni. Jelenleg nemeztűzdeléses technikával dolgozok. Minden kép egy külön történet számomra, a megalkotása általában egy leheleten történik. Egy nap alatt nagyjából megalkotom a színfoltokat, mert nem szoktam előre megrajzolni, hanem szétrakom a színfoltokat a felületre, és átgondolom, mit is szeretnék kihozni. Nincs mindig előre egy kész terv. Technikailag a képek úgy készülnek, hogy van egy puha felület, amit filccel borítok, és tépegetve színes gyapjút viszek fel rá. A továbbiakban tűvel beleszurkálom, belenyomkodom vagy rásimításos kézmozdulatokkal felviszek halvány, rétegezett hátteret, vagy megadom a formáját például egy vázának. De a csendélet és a tájkép mélységét is így alakítom ki. Erre kerül egy matt üveg, ami egyfajta érdekes hangulatot ad az egész történetnek, térbeli hatást tud kihozni – avatott be az alkotás részleteibe Néger Krisztina.

A különleges gyapjútűzdeléssel készített képekből álló kiállítás két hétig tekinthető meg az Ungvári Hungarológiai Központban, a Vár u. 12. szám alatt.        

rv