Sikeresen zárult a kárpátaljai néptáncpedagógusok módszertani képzése

2024. május 14., 11:50 , 1210. szám

A Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja harmadik alkalommal szervezte meg Kárpátalján a néptáncpedagógusok módszertani képzését. A program 2023 szeptemberében indult és kilenc hónapon át várta a tanulni vágyó pedagógusokat. A képzés célja az volt, hogy segítse a néptáncot kezdő szinten oktatók szakmai fejlődését.

A mostani képzés anyagában ráépült a 2023. január–május között lezajlott tanfolyamra, gyakorlatilag annak folytatásaként hozták létre a szervezők. A program szakmai oktatói és kidolgozói a nyíregyházi TáncTanoda vezetői, neves anyaországi néptáncpedagógusok: Antal Roland és Antal Dóra, akik a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja (HHHK) mentorprogramjában is részt vesznek, így pontosan ismerik a kárpátaljai oktatási körülményeket. A képzésre 23-an jelentkeztek szeptemberben, akik közül 20 fő fejezte be sikeresen a módszertani képzést. A közel 60 órás tanfolyam végén a résztvevők gyakorlati és elméleti záróvizsgát tettek, számot adva megszerzett tudásukról. A kilenc hónap alatt a pedagógusok táncelőkészítő gimnasztikával, a mozdulattanítás eszközeivel, népi gyermekjátékokkal, valamint a Felső-Tisza-vidék táncanyagával ismerkedtek meg.

Az oklevélátadó ünnepség során Váradi Enikő, a HHHK szakmai referense kiemelte: a legfőbb cél népművészeti kincsünk továbbadása és éltetése. Mint fogalmazott, a néptáncpedagógusok komoly nevelő munkát végeznek, hiszen a kultúra jövőbeni őrzőit és továbbadóit nevelik. Ezért fontos, hogy azt jól, a megfelelő szakmai módszerek ismeretében tegyék.

Buczkó István beregszászi magyar konzul Kodály Zoltánt idézve elmondta: a kultúra nem örökölhető, azt minden nemzedéknek újra és újra el kell sajátítania. Mint mondta: a néptáncpedagógusokra nagy és nemes feladat hárul, hiszen a magyar kultúrkincs sokszínűségét adják tovább a jövő generációja számára. Kifejtette abbéli reményét is, hogy hamarosan véget ér a háború, és újra béke lesz az országban.

Antal Roldand, a képzés oktatója, szakmai kidolgozója kiemelte: bízik benne, hogy akik sikeres vizsgát tettek, azok egy új szemléletmóddal gondolkodnak majd a néptáncról, hagyományainkról. Mint fogalmazott, a mostani képzést követően egy újabb kulcsot szereztek a pedagógusok a sokszínű néptáncanyag megismeréséhez, s remélhetőleg egyre több olyan kulccsal gyarapodnak majd, amely teljes egészében feltárja előttük a magyar népi kultúrát.

A köszöntő gondolatokat követően átadták a pedagógusoknak a szakmai minősítést tükröző okleveleket. Akik a vizsgákon kiváló minősítést szereztek, azok egy hónapig ingyen használhatják a Tánctudástár online módszertani segédanyagot az Antal házaspár felajánlásából, valamint ezen felül a HHHK felajánlásának köszönhetően részt vehetnek a Magyar Állami Népi Együttes egy előadásán a Hagyományok Házában.                

Kőváry