Folytatódik a valutaliberalizáció

2024. május 15., 13:47 , 1210. szám

Denisz Smihal miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány visszavonta az áruk és szolgáltatások importja utáni kifizetéseket korlátozó 153. számú határozatát. A döntés az ukrajnai üzleti környezet javítása érdekében született – jelentette a forbes.ua május 7-én.

Smihal szerint a liberalizáció további lehetőségeket nyit meg az ukrán vállalkozók előtt, hogy új piacokra lépjenek, növeljék az ukrán exportot, új projekteket valósítsanak meg és munkahelyeket hozzanak létre Ukrajnában.

A kormányfő jelezte, hogy a kabinet mostani döntése egy szélesebb körű deregulációs politika része. Emlékeztetett, hogy már több mint ezer engedélyt, licencet, az állam és a vállalkozások egymáshoz való viszonyát szabályozó dokumentumot vizsgáltak felül.

Mint ismeretes, Ukrajnában a teljes körű háború megindulásakor korlátozták az áruk és szolgáltatások importját. A kormány 2022. február 24-én elfogadta a 153. számú határozatot, amely tartalmazta azon áruk és szolgáltatások listáját, amelyek importjához az Ukrán Nemzeti Banknak (NBU) javasolták az átutalások biztosítását. Az NBU ugyanakkor korlátozásokat vezetett be az importtranzakciók devizában történő elszámolásával kapcsolatban.

2023 júniusában az NBU jóváhagyta a valutakorlátozások enyhítését, a nagyobb árfolyam-rugalmasságot és az inflációs célkövetéshez való visszatérést tartalmazó új stratégiát. Legutóbb a korlátozások jelentős enyhítésére tavaly decemberben került sor: az NBU eltörölte a bankok és a nem banki pénzintézetek esetében a valuta lakossági értékesítésére vonatkozó összes korlátozást.

(hk/forbes.ua)