Zelenszkij meghívta Orbánt a svájci békecsúcsra

2024. május 15., 10:12 , 1210. szám

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke meghívta Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét a júniusban Svájcban rendezendő békecsúcsra. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy elfogadta-e Orbán a meghívást.

A magyar kormányfő és az ukrán elnök telefonon tárgyalt egymással május 8-án – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A közlemény szerint a megbeszélés során áttekintették a magyar–ukrán kapcsolatok minden fontos elemét. A tárgyalás kiemelt témája a háború és béke kérdése volt.

Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország kész hozzájárulni minden olyan kezdeményezéshez és erőfeszítéshez, amely elvezet a békéhez.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megegyeztek abban, hogy a kétoldalú konzultációkat folytatni fogják – közölte Havasi Bertalan.

„Hosszú és tartalmas beszélgetést folytattam Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével – számolt be a tárgyalásról Volodimir Zelenszkij elnök az X közösségi oldalon, amelyet a DW idéz. – Meghívtam őt a Béke Csúcstalálkozóra. Fontos számunkra Magyarország álláspontja, amikor arról van szó, hogy közelebb hozzuk a békét és a közös regionális biztonságot.

Az államfő kiemelte Ukrajna érdekeltségét a jószomszédi kapcsolatokban, valamint a kereskedelmi, energetikai és logisztikai együttműködés fejlesztésében.

„Megállapodtunk a további lépésekről, hogy a kétoldalú kérdések teljes körét kölcsönösen előnyös feltételek mellett rendezzük. Beszéltünk Ukrajna európai integrációjáról. Meggyőződésem, hogy Ukrajna gyors csatlakozása az EU-hoz mindkettőnk államának hasznára válik” – írta az ukrán elnök.

Zelenszkij ugyanakkor nem árulta el, hogy elfogadta-e a meghívást a csúcstalálkozóra a magyar miniszterelnök – teszi hozzá a DW.

A portál emlékeztet, hogy Volodimir Zelenszkij a napokban több ország és nemzetközi szervezet vezetőjével is egyeztetett telefonon. Elfogadta a meghívást a svájci békecsúcsra többek között Maria Peychynovych-Burich, az Európa Tanács főtitkára, Mark Rutte holland miniszterelnök, Mette Frederiksen dán miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár.

Svájc több mint 160 delegációt hívott meg a „Globális Béke Csúcstalálkozóra”, amelyre június 15–16-án kerül sor a svájci Alpokban, a Luzern városához közeli Bürgenstock üdülőhelyen. Az orosz delegációt nem hívták meg a konferenciára.

(szcs/MTI/dw.com)