Kurzusok Éjszakája az MCC FIT szervezésében

2024. május 17., 11:50 , 1211. szám

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) immár hét éve, hogy megnyitotta kapuit a kárpátaljai magyar fiatalok előtt. Ez idő alatt a beregszászi képzési központ rengeteg programot, kurzust és a gyermekek nevelését segítő lehetőséget biztosított a fiatalok és szüleik számára egyaránt. Most ötödik alkalommal, de az új épületben először tartották meg a Kurzusok Éjszakáját, ami által a még nem a programba tartozó fiatalok is betekintést nyerhettek a képzéseket biztosító szervezet munkájába.

A késő délutáni foglalkozásokon a leendő FIT-programosok olyan kurzusokkal is megismerkedhettek, mint például a legós robotika.

„A legós robotika fejleszti a gyerekek motorikus készségeit, a gondolkodásukat, és megtanulhatnak hasznos kis robotokat építeni maguknak, mindezt játékos hangulatban” – számolt be Tankóci Norbert, az MCC oktatója.

A kurzusok azon tematikák közé tartoznak, amelyek egyébként a Fiatal Tehetség Program részét képezik.

„Hagyományteremtő céllal öt évvel ezelőtt hívtuk életre a Fiatal Tehetség Programot, tehát a FIT Kurzusok Éjszakáját, amikor is három különböző teremben három különböző kurzusba nyerhetnek betekintést az érdeklődők. A program alkalmával a fiatalok nemcsak a kurzusokba pillanthatnak be, de megismerkedhetnek velünk is, az MCC rendszereivel és egyéb programjainkkal” – fogalmazott Dobsa Németh Beáta, az MCC kárpátaljai régióvezetője.

Az MCC léte és létjogosultsága egyre nagyobb visszhangot kap a kárpátaljai közéletben. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy évről évre egyre többen regisztrálnak programjaikra.

„Járjuk az iskolákat, próbálunk megszólítani minél több diákot, hogy megismerjenek minket. A FIT Kurzusok Éjszakájának is pont az a célja, hogy a gyerekek betekintést nyerjenek a FIT-program mindennapjaiba” – mondták a szervezők.

Az MCC-ben kiemelt hangsúlyt fektetnek arra, hogy olyan lehetőségeket biztosítsanak a fiataloknak, amelyekkel a közoktatásban csak alig találkozhatnak, mint például a látványos kémiai kísérletek. Emellett a legnagyobb hangsúlyt az élményalapú oktatásra helyezik.

A Kurzusok Éjszakája program idén is hatalmas siker volt, hiszen a fiatalok megannyi élménnyel és tudással gazdagodva térhettek haza annak reményében, hogy szeptembertől az MCC-család tagjaivá válhatnak.

A kampányidőszak még tart, és várják azon ötödikes fiatalok jelentkezését, akik az iskolai tananyagok mellett plusztudásanyagot és élményeket is szeretnének elsajátítani az MCC-családban. Érdeklődni az oktatási központ Facebook-oldalán, honlapján, valamint személyesen a beregszászi központi irodájukban lehet.

TV21 Ungvár/K. K.