Iskolatáska-mentes nap a Bethlenben

2024. május 20., 15:28 , 1211. szám

Immár hagyománnyá vált a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum életében, hogy évente egyszer megrendezik a diákok körében nagy népszerűségnek örvendő No Backpack Day-t, amely mozgalom eredetileg Amerikából indult, és arra kéri a diákokat, hogy könyveiket egy bizonyos napon ne hátizsákban hozzák, hanem valami másban. Eredetileg kézben vagy reklámszatyorban, manapság mindenféle, gyakran őrültségnek tűnő hordozóban.

Tudni érdemes, hogy az akciót egy 8 éves amerikai kislány, Mongai Fankam találta ki még 2012-ben. Mongai édesanyja Kamerunból, egy szegény afrikai országból származik, és többször is ellátogatott oda, hogy segítsen az ott élőknek. Kislányát 3 éves kora óta magával vitte. Ahogy Mongai kicsit idősebb lett, felfigyelt rá, hogy a kameruni gyerekeknek nemcsak hogy gyalog kell az igen messzi iskolába járniuk, de még iskolatáskájuk sincs, amiben a holmijukat magukkal vihetnék, így a könyveket kézben cipelik. Ez annyira megérintette, hogy szeretett volna segíteni. Tanárai segítségével megszervezte az első No Backpack Day-t, azaz hátizsákmentes napot, amikor a diákok kézben vagy műanyag szatyorban vitték a dolgaikat az iskolába. Az akciót adománygyűjtéssel kötötték össze. Mára a jótékonykodás elmaradt a napból, a gyerekek átadták ezt a részt a különböző szervezeteknek, az iskolákban maradt a humor, a jókedv, a felhőtlen kacagás, amiknek a kárpátaljai gyerekek körében hatalmas jelentősége van a több mint két éve dúló háború hatásai miatt.

A Betlen-líceum diákönkormányzata, idei nevén a FejlőDÖK ezúttal sem hagyta ki a tervezett programjai közül. Május 15-én nemcsak a diákok jelentek meg iskolatáska helyett ötletesnél ötletesebb tanszertárolókkal, hanem a tanárok is. Már kora reggel humoros pillanatok részesei lehettek mindazok, akik látták a gyerekeket és tanáraikat iskolába tartani. Volt krumpliszsák, madárkalitka, kenyértartó, talicska, bokszzsák, vándor­batyu, különböző tálak, fazekak, sütitároló, komódfiók, műanyag flakon, gördeszka, szennyeskosár és még sorolhatnánk sokáig a gyerekek és tanárok ötlettárát. A diákönkormányzat a nap végére nyerteseket is hirdetett a legkreatívabb tanulók köréből.

Az első helyezett Túri Sára 1.B osztályos tanuló lett, aki egy nagy, minyonná alakított flakonban vitte aznap a tanszereit. De díjban részesült Barta István 9. B és Curi Emília 7. A osztályos tanuló is. Ők fürdőköpenyzsebbe, illetve madárkalitkába pakolt tanszerekkel érkeztek a tanórákra. Gratulálunk a győzteseknek!  

V. I.