A BEB egyidejűleg négy cigarettagyártónál tartott házkutatást

2024. május 22., 13:48 , 1211. szám

A Gazdasági Biztonsági Iroda (BEB) 24 házkutatást tartott egyidejűleg négy cigarettagyártó üzemeiben és raktáraiban – jelentette a dengi.ua a BEB sajtószolgálata nyomán május 15-én.

A gyanú szerint a szóban forgó vállalatoknál illegális dohánytermékeket gyártottak, amelyeket azután Ukrajnában és az EU országaiban értékesítettek.

A házkutatások során a nyomozók egész gyártósorokat fedeztek fel és több mint 1 millió csomag zárjegy nélküli Marshal, URTA, BRUT, BL, Marvel, Compliment stb. cigarettára bukkantak. Körülbelül 18 tonna dohányt is találtak.

„Előzetesen megállapították, hogy az illegálisan előállított dohánytermékek küldeményeinek nagy részét egy ismert csomagküldő szolgálat szállította, amelynek egyik fiókjában nagy mennyiségben találtak jövedéki zárjegy nélküli cigarettát” – áll a közleményben.

Folytatódnak a házkutatások az üzemekben. Az ellenőrzésekbe és vizsgálatokba kriminológusokat és az Állami Adószolgálatot is bevonták.

Korábban a forbes.ua a Kantar Ukrajinának a dohányfeldolgozók megbízásából végzett vizsgálatára hivatkozva arról számolt be, hogy a dohánytermékek illegális kereskedelme Ukrajnában 2024 első negyedévében 19,1%-ra csökkent a 2023 végi 25,7%-ról.

A 2024. márciusi állapot szerint az ukrán cigaretták feketepiacának volumene 7 milliárd szálra esett vissza. E csökkenés ellenére a költségvetés éves veszteségét 24 milliárd hrivnyára becsülik.

Mind a hamisított termékek aránya (8,7%), mind a Duty Free feliratú vagy exportra szánt, de Ukrajnában illegálisan értékesített termékek aránya (legfeljebb 9,2%) csökkent – jegyzi meg a Kantar.

2024 márciusában a hamisított termékek harmadán (32%) volt gyaníthatóan hamis zárjegy.

Ez év elejére 6%-kal csökkent az illegálisan előállított cigaretták értékesítése a kioszkokban (33%-ra a 2023. októberi 39%-ról). A kioszkok és üzletek azonban továbbra is az illegális dohánytermékek kereskedelmének fő csatornái, ezeken keresztül értékesítik az illegális termékek 64%-át.

Az illegális kereskedelem mértékének csökkenése a fokozott állami ellenőrzéssel állhat összefüggésben – kommentálta a Kantar a vizsgálati eredményeket.

(szcs/dengi.ua/forbes.ua)