Itt az új katonai regisztrációs okmány

2024. május 22., 11:39 , 1211. szám

A miniszteri kabinet döntött az új formátumú katonai regisztrációs okmányról – jelentette az Ukrajinszka Pravda (UP) május 17-én.

„Az új rend szerint a katonai nyilvántartási okmány meghatározza tulajdonosának besorolását a katonai szolgálat teljesítésére való kötelezettség szempontjából, ezt Ukrajna sorköteles, hadköteles vagy tartalékos állampolgárai részére állítják ki (hozzák létre) és adják ki, valamint azoknak, akiket A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról szóló törvény 37. cikkelye 6. pontjának 3)-as és 4)-es alpontjai értelmében kizártak a sorkötelesek, hadkötelesek és tartalékos katonák nyilvántartásából, és nem kaptak ilyen nyilvántartási dokumentumot a kormány május 16-án kelt 559. sz. határozatának hatályba lépése előtt” – idézi az UP a sud.ua portált.

Vagyis a jövőben katonai regisztrációs okmányt állítanak ki azoknak is, akiket korábban katonai szolgálatra alkalmatlannak minősítettek, vagy akik betöltötték a tartalékos állományban való nyilvántartás felső korhatárát. Azoktól a polgároktól, akiket kizártak a katonai nyilvántartásból, a katonai regisztrációs okmányt nem vonják be, hanem feltüntetik benne a katonai nyilvántartásból való kizárásra vonatkozó információkat.

A kormány tájékoztatása szerint ez a határozat a mozgósításról szóló törvényt módosító jogszabállyal egy napon – május 18-án – lépett hatályba. Hozzáteszik, hogy az e határozat megjelenése előtt kiállított katonai nyilvántartási okmányokat az „új típusú dokumentum kiállításáig” érvényesnek tekintik.

Az új okmány tartalmazni fogja a születési dátumot, a vezeték-, a kereszt- és apai nevet, az adófizetői kártya regisztrációs számát, a katonai rangot, a nyilvántartott katonai képesítést és a katonai orvosi bizottság (VLK) megállapításait. A mozgósítás alóli halasztásra vonatkozó adatokat is feltüntetik majd a dokumentumban.

A katonai nyilvántartási okmánynak a nyomtatványon szereplő száma és kiállításának dátuma bekerül a Sorkötelesek, hadkötelesek és tartalékosok egységes állami nyilvántartásába.

(zzz/pravda.com.ua)