Bloomberg: Biden kihagyhatja az ukrán békecsúcsot

2024. május 24., 09:27

Joe Biden amerikai elnök valószínűleg kihagyja az idén júniusban Svájcban megrendezésre kerülő ukrán békecsúcsot. Az amerikai elnök ehelyett részt vehet egy kaliforniai kampányeseményen – jelentette a korrespondent.net a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva május 24-én, pénteken.

A kiadvány emlékeztetett, hogy Ukrajna Svájccal közösen június 15-16-án tartja az első globális békecsúcsot. A tervek szerint a G7 több vezetője is részt vesz majd az eseményen, akik az olaszországi csúcs után repülnek oda. De sem Biden, sem Kamala Harris alelnök nem lesz köztük.

Biden menetrendjében az szerepel, hogy a dél-olaszországi G7 találkozóról Los Angelesbe repül adománygyűjtés céljából. Ott Barack Obama volt elnök és Jimmy Kimmel műsorvezető is csatlakozhat hozzá.

A hírügynökség úgy véli, hogy Biden választási kampány üzemmódra váltott, és igyekszik behozni versenytársa, Donald Trump előnyét.

A korrespondent.net felidézi, Ukrajna arra számít, hogy a világ 80-100 országa képviselteti magát a svájci eseményen. A kijevi Elnöki Hivatalban úgy látják, hogy nincs szó Oroszország részvételéről az első békecsúcson, de fennáll annak a lehetősége, hogy képviselői ott lesznek a másodikon.

(korrespondent.net/Kárpátalja)