Európai parlamenti választások az ukrajnai külképviseleteken

2024. május 24., 08:45 , 1212. szám

A közelgő európai parlamenti választásokkal kapcsolatban szerkesztőségünk Magyarország Beregszászi Konzulátusához fordult tájékoztatásért. A külképviselet illetékes munkatársa a választási eljárással kapcsolatban az alábbiakra hívja fel a választópolgárok figyelmét: 

2024. június 9-én európai parlamenti választások lesznek, ahol pártokra, illetve azok listáira voksolhatnak a regisztrált választók.

Fontos kiemelni, hogy a Magyarországon lakcímmel rendelkező magyar állampolgároknak személyesen kell szavazniuk. A Nemzeti Választási Iroda a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárokat 2024. április 19-ig levélben értesítette arról, hogy szerepelnek a választói névjegyzékben, s hogy hol és mikor adhatják le személyesen szavazatukat.

Amennyiben azonban egy magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár a szavazás napján külföldön tartózkodik, és Magyarország valamelyik külképviseletén szeretne szavazni, úgy ennek sincs akadálya. Azonban ehhez kérnie kell az általa választott külképviselet névjegyzékébe való felvételt. Ezen kérelmek benyújtásának határideje 2024. május 31-e, közép-európai idő szerint 16 óra. A kérelmek benyújthatók online, a www.valasztas.hu oldalon keresztül, vagy személyesen Magyarország kijevi, ungvári vagy beregszászi külképviseletén, illetve bármelyik magyarországi helyi választási irodában is.

Ők június 9-én a három ukrajnai magyar külképviselet egyikén (kijevi nagykövetség, ungvári főkonzulátus, beregszászi konzulátus), a külképviseleteken kijelölt szavazóhelyiségben adhatják le szavazatukat helyi idő szerint 6 órától 19 óráig, közép-európai idő szerint 5 órától 18 óráig.  A szavazáshoz érvényes magyar személyi igazolványukat kell magukkal hozniuk, de a személyi igazolványt kiválthatja a magyar útlevél vagy a magyar vezetői engedély (a jogosítvány). Itt szeretnénk felhívni a választópolgárok figyelmét arra, hogy a szavazást megelőzően feltétlenül ellenőrizzék igazolványaik érvényességét.

Június 9-én Magyarországon, az európai parlamenti választásokkal egy időben önkormányzati választásokra is sor kerül. A választópolgároknak fontos azt is tudniuk, hogy az önkormányzati választások esetében mindenki csakis a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat, a külképviseleteken erre nincs lehetőség.

A nem Magyarország területén élő magyar állampolgárok is gyakorolhatják szavazati jogukat. Az Európai Unió területén kívül élő, a magyarországi lakcímnyilvántartás szerint magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak az európai parlamenti választáson.

A szavazási levélcsomag átvétele kizárólag a választópolgár által korábban megjelölt módon és csakis személyesen történhet. A Nemzeti Választási Iroda ugyanis a már korábban regisztrált választópolgároknak a regisztrációs kérelemükben megjelölt helyre küldi el a szavazási levélcsomagot.

Ezen levélcsomag 2024. május 25. és június 8. között mindennap – azaz szombaton és vasárnap is – Magyarország Beregszászi Konzulátusán és Ungvári Főkonzulátusán közép-európai idő szerint reggel 6 órától este 20 óráig, míg Magyarország Kijevi Nagykövetségén a normál hivatali nyitvatartás ideje alatt vehető át. Emellett a levélcsomagokat a szavazás ideje alatt, június 9-én is át lehet venni, helyi idő szerint 6 órától 19 óráig, közép-európai idő szerint 5 órától 18 óráig.

A szavazási levélcsomag átvételekor sor kerül a szavazópolgár személyazonosságának ellenőrzésére. Ezért a diplomaták mindenkit arra kérnek, hogy feltétlenül vigyék magukkal a magyar vagy ukrán fényképes igazolványukat, ugyanis ennek hiányában a levélcsomag nem vehető át. A Nemzeti Választási Iroda a levélben szavazókat is arra figyelmezteti, hogy feltétlenül ellenőrizzék igazolványaik érvényességét.

A módosult szabályozás lehetővé teszi, hogy a választók a szavazási levélcsomagot az átvételt követően felbontsák és kitöltsék akár a külképviselet területén, az arra kijelölt helyen, majd ezt követően a szavazatot tartalmazó lezárt borítékot bedobják a szavazóurnába. De a szavazási levélcsomagot haza is lehet vinni, otthon is ki lehet tölteni, s míg a levélcsomag átvétele csakis személyesen történhet, addig a szavazatokat tartalmazó lezárt válaszborítékokat bárki bedobhatja a külképviseleteken kihelyezett szavazóurnákba az ungvári és beregszászi külképviseleteken május 25. és június 8. között mindennap közép-európai idő szerint reggel 6 órától este 20 óráig, míg Magyarország Kijevi Nagykövetségén a normál hivatali nyitvatartás ideje alatt. Emellett még június 9-én, a szavazás napján is be lehet dobni a külképviseleteken található szavazóurnába, helyi idő szerint 6 órától 19 óráig, közép-európai idő szerint 5 órától 18 óráig.

A szavazatot tartalmazó levélborítékot a választópolgár akár Magyarországról postai úton, térítésmentesen is elküldheti a Nemzeti Választási Iroda címére (Budapest 1855, Magyarország), azonban ahhoz, hogy a szavazat érvényes legyen, legkésőbb 2024. június 9-én 19:00 óráig be kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához.

A választások idején a kijevi nagykövetség, az ungvári főkonzulátus és a beregszászi konzulátus munkatársai minden magyar választópolgárt szeretettel várnak, akinek pedig kérdése lenne, az hívja a három ukrajnai külképviselet valamelyikét vagy írjon a címükre.

bzs