A kárpátaljai magyar doktoranduszok szervezetének közgyűlése

2024. május 26., 08:45 , 1212. szám

2024. május 25-én tartotta meg éves közgyűlését a Momentum Doctorandus ‒ a kárpátaljai magyar doktoranduszok szervezete. A hibrid formában megrendezett eseményre a siófoki Hotel Azúrban és az online térben lehetett csatlakozni.

 A rendezvény kezdetén Fazekas Andrea, a szervezet elnöke köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta, a háborús nehézségek miatt nem volt – a korábbiakhoz hasonlóan – programokban gazdag az elmúlt év a szervezet életében, ám ennek ellenére sem tétlenkedtek. Elnöki beszámolójában részletezte a felvételi tájékoztató idei eredményeit. „Mi sem bizonyítja jobban, hogy van érdeklődés a tájékoztatónk iránt, mint az, hogy a januári magyarországi felvételi rendszert részletező bemutatóhoz több mint 100 érdeklődő diák csatlakozott, és utólag több mint 500-an tekintették meg. A májusi ukrajnai felvételi tájékoztató szintén hasonló népszerűségnek örvendett” – mondta el az elnök asszony. Kiemelte azt is, hogy a szervezet honlapján továbbra is naprakész és hasznos információk olvashatók a felvételi változásokkal kapcsolatban. Emellett beszámolt az elmúlt évben megvalósuló doktoranduszestékről. Ezek a rendezvények már hagyományosan Beregszászban és Budapesten kerültek megrendezésre. Beszámolójának végén megemlítette az együttműködő szervezeteket és partnereket. A közgyűlés résztvevői egyhangúlag elfogadták az elnöki beszámolót.

A következő napirendi pont értelmében Bence Norbert, a szervezet alelnöke ismertette a Kárpátaljai Tudományos Adatbankot. Mint elmondta: 2014-ben indult útjára ez a kezdeményezés, mely mára Kárpátalja legnagyobb tudományos adatbázisává nőtte ki magát. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően olyan regisztrációs füllel bővült az oldal az elmúlt évben, melynek köszönhetően a regisztráltak részére szerkeszthetővé vált a felület. Célja minél több kárpátaljai kutató tudományos tevékenységének összegyűjtése. A sikerességet mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt időszakban több mint 50-en regisztráltak a felületre. Kiemelte, hogy a feltöltések ellenőrzésen, adminisztratív áttekintésen esnek át. „A Kárpátaljai Tudományos Adatbank felületén mára több mint 1 000 cikk, 600 könyv, 60-70 disszertáció található. Jövőbeli terveink között szerepel egy fórum az adatbank felületén, ahol konzultálni tudnak a főiskolai és egyetemi hallgatók a doktoranduszokkal, kutatókkal, továbbá a tudományos anyagok bővítése partnerekkel és együttműködő kutatóintézetekkel” – fogalmazott Bence Norbert alelnök.

A szervezet idei közgyűlésén 2 új tag jelentkezését fogadták el. Az esemény végén Fazekas Andrea, a szervezet elnöke megköszönte az elnökség munkáját, hangsúlyozta, hogy bizalommal tekintenek a jövőbe, és reményeit fejezte ki a személyes részvétellel megrendezendő programok és rendezvények kapcsán.                     

LI