Harangozó Miklós-emlékkiállítás Munkácson

2024. május 28., 16:52

A salánki születésű festőművész, Harangozó Miklós halálának 10. évfordulója alkalmából szerveztek emlékkiállítást a Munkácsy Mihály Magyar Házban. A művészet sosem hal meg című tárlat keretében a művész kiemelkedő, a paraszti világot bemutató alkotásai tekinthetők meg.

A kiállítás megnyitóján Gyebnár István beregszászi magyar konzul kiemelte: „Harangozó Miklós hitelesen tudta bemutatni a kárpátaljai paraszti életet. Nem maradt tanítómesterei epigonja, átvette és átformálta tudásukat. Úgy tud színes lenni, hogy vásznai nem válnak tarkává.” A diplomata hozzátette: művészetének jellemzői a mindennapi élet bemutatása, az embercentrikusság; nagyon sok képére úgy lehet tekinteni, mint egy néprajzi kutatásra.

Tarpai József, a Munkácsy Mihály Magyar Ház igazgatója úgy fogalmazott: Harangozó Miklós kiemelkedő művész volt, aki megérdemelné, hogy festményei állandó kiállítás keretében elérhetők legyenek Salánkon. Szerinte ezt a nemrég megnyílt Salánki Tájházban lehetne kivitelezni.

A festőművész képeit bemutatva Matl Péter Munkácsy-díjas szobrászművész elmondta, hogy a ’80-as években találkozott Harangozó Miklóssal, akinek rendkívül jó szeme volt ahhoz, hogy a paraszti világot hitelesen bemutassa képein. Mindig ráérzett arra, hogy melyik pillanatot érdemes megörökíteni.

Harangozó Miklós görögkatolikus áldozópap visszaemlékezve édesapjára kiemelte, hogy rendkívül büszke apjára, aki mélyen vallásos ember volt, megtalálta és megbecsülte az Istentől kapott talentumát. Szerinte fontos, hogy mindannyian felismerjük a bennünk levő talentumot, amit Isten oltott belénk, és azt felismerve kamatoztassuk.

A művész egykori barátja, Kovács László köszönetet mondott a szervezőknek, hogy létrejött a kiállítás, s hogy ennyi érdeklődő jött el megtekinteni.

A köszöntő gondolatokat követően a résztvevők megtekinthették a tárlatot. A rendezvényt Olekszij Marhacsev szaxofonjátéka színesítette.

ve