Gyermektelenségi adó: lehurrogták a kezdeményezőt

2024. május 29., 14:28 , 1212. szám

Május 16-án Szerhij Hrivko, a Nép Szolgája parlamenti képviselője bejegyezte a Legfelső Tanácsban az ukrajnai demográfiai helyzet javításáról szóló 1 1264. számú törvényjavaslatot. A dokumentum amolyan „demográfiai járulék”, vagy gyermektelenségi adó bevezetését javasolta, ám az indítvány által kiváltott felháborodást látva Hrivko visszavonta a tervezetet – írta az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja május 21-én.

„Napjainkban Ukrajna demográfiai válságot él át, amely az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni fegyveres agressziója miatt kiéleződött. Különböző szakértők becslései szerint mára 0,7–0,9-re csökkent a születési ráta, a nemzet reprodukciója viszont 2,2-től kezdődik.

Az alacsony születésszám nagy veszélyt jelent az államra, gazdaságára, nyugdíjrendszerére, fejlődésére, befektetési vonzerejére, biztonságára és az egyéb jóléti tényezőkre” – mutatott rá a törvényjavaslat szerzője.

Hozzátette: az instabil ukrajnai helyzet miatt sok család nem mer gyermeket vállalni és nevelni.

A születési ráta „stimulálása” érdekében a szerző „demográfiai járulék” bevezetését javasolta:

– az adótárgy (a vagyontárgy, jövedelem stb., amelyre az adót kivetik) 1,5%-a – a gyermektelen személyek esetében;

– az adótárgy 1%-a – az egygyermekes személyeknél;

– az adótárgy 0,5%-a – a kétgyermekes személyeknél.

Ugyanakkor mentesültek volna az adó alól:

– a három- vagy többgyermekes családok;

– a meddőségben szenvedők vagy sérült reproduktív funkciójúak, amennyiben ezt igazolni tudják;

– az I. rokkantsági csoportba tartozó személyek.

A társadalom és a kollégák reakciója nem váratott magára sokáig.

Jaroszlav Zseleznyak képviselő (Hang frakció) arról biztosított, hogy Ukrajnában soha nem lesz „demográfiai” adó.

Jurij Korobov, a Dnyipropetrovszki Városi Tanács képviselője a törvénytervezetben a szovjet gyakorlatot látta visszaköszönni. Szerinte az állami költségvetést egyéb „járulékokkal”, például a szemétért kiszabott bírságokkal kellene feltölteni.

Danilo Hetmancev képviselő (Nép Szolgája frakció) feltételezte, hogy a törvényjavaslat „visszautalás” a Szovjetunióban 1941-től létező „demográfiai” adóra.

„A nép tökadónak nevezte, utalva a nők és a férfiak egyenlőtlen adózási helyzetére. Valószínűleg ezek a történelmi példák inspirálták Hrivko kollégát nagy horderejű törvénytervezetének bejegyzésére, amely olyan vitatott módon kívánja javítani demográfiai helyzetünket, mint a gyermektelenek megadóztatása” – jegyezte meg a honatya.

Az Élet emlékeztet, hogy az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Demográfiai és Életminőségi Problémák Intézetének becslése szerint 2041-re Ukrajna lakossága 28,9 millióra csökkenhet.

(pszv/life.pravda.com.ua)