The Telegraph: Zelenszkijt arra kérték, ne beszéljen idén Ukrajna NATO-tagságáról

2024. május 29., 09:10

A brit The Telegraph forrásai szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt figyelmeztették, hogy idén ne forduljon az egyes NATO-tagországokhoz Ukrajna szövetségbeli tagságának támogatása végett – írta május 28-án, kedden este az Ukrajinszka Pravda.

A kiadvány forrásaira hivatkozva arról írt, hogy a július 9. és 11. között megrendezésre kerülő washingtoni NATO-csúcson Ukrajnának semmi olyasmit nem ajánlanak, ami lehetővé tenné, hogy az ország előrelépjen a szövetségbeli tagság felé vezető úton.

Ez annak a következménye, hogy egyes NATO-tagállamok attól tartanak, Ukrajna meghívása a szövetségbe oda vezethet, hogy belesodródnak az Oroszország elleni háborúba.

Egy Biden véleményét ismerő forrás a The Telegraph-nak elmondta, hogy Németország és az Egyesült Államok „nagyon szkeptikusak Ukrajna idei továbblépését illetően a teljes jogú NATO-tagság felé”.

„Meglehet, hogy az USA nem aggódik annyira, mint Németország, de aggasztja őket a fenyegetés, amelyet Oroszország a szövetség többi tagja számára jelent”.

A The Telegraph forrásai szerint az USA és Németország határozottan óva intették Ukrajnát attól, hogy konkrét határidőket szabjon a NATO-csatlakozásra.

Emiatt Zelenszkijt állítólag arra kérték, hogy ne gyakoroljon nyomást az egyes szövetségesekre, hogy ismét kiálljanak Ukrajna csatlakozásának konkrét menetrendje mellett.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)