Vereséggel zárt, így kiesett az élvonalból a Minaj FC

Labdarúgás

2024. május 29., 08:24 , 1212. szám

Az utolsó fordulóra is maradtak megválaszolásra váró kérdések az immár harmadik éve háborús viszonyok között zajló ukrán élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. A 30. játéknapon dőlt el a kiesés sorsa, illetve a Konferencia Ligában induló csapatok kiléte.

A kárpátaljai szurkolók számára a legfontosabb kérdés a Minaj FC sorsa volt, hiszen a már biztosan bronzérmes Krivbasz vendégeként egy esetleges bravúrgyőzelem azt jelentette volna, hogy a következő idénytől is lesz élvonalbeli képviselője szűkebb régiónknak. Nos, a bravúr nem jött össze, a Krivbasz nagyon magabiztos, 3-0-ra legyőzte az Ungvár melletti együttest, ami a kiesést jelentette a számunkra.

A másik egyenes ági kieső a Metaliszt 1925 Harkiv lett, miután vendéglátóként 2-1-re alulmaradt a mostani sikerével bennmaradt Veresz Rivne ellen.

A bajnokság második felének elején még a bajnoki címre is esélyes Dnyipro–1 csak a Csornomorec elleni idegenbeli győzelemével tudta bebiztosítani nemzetközi kupaszereplését. A másik Konferencia Ligában szereplő együttes – nem kis meglepetésre – az újonc Polisszja Zsitomir lett, amely az utolsó fordulóban hazai pályán 2-0-ra legyőzte a már bajnok Sahtar Donyecket.

A 30. forduló eredményei: Krivbasz–Minaj FC 3-0, LNZ Cserkaszi–Vorszkla Poltava 1-0, Obolony Kijev–Olekszandrija 0-3, Csornomorec Odessza–Dnyipro–1 0-2, Zorja Luhanszk–Kolosz Kovalivka 0-1, Ruh Lviv–Dinamo Kijev 1-2, Polisszja Zsitomir–Sahtar Donyeck 2-0, Metaliszt 1925 Harkiv–Veresz Rivne 1-2.

A 71 pontjával bajnoki címet szerzett Sahtar Donyeck a Bajnokok Ligája főtábláján kezdheti meg szereplését a 2024–2025-ös idényben, míg a 69 ponttal második Dinamo Kijev a BL-selejtező második körében kapcsolódik be a nemzetközi kupasorozatba. Az 57 pontjával bronzérmes Krivbasz az Európa-ligában indulhat, míg az 52 pontos Dnyipro–1 és 50 pontos Polisszja a Konferencia Ligában lesz érdekelt.

Az élvonaltól a 23 pontjával sereghajtó Metaliszt 1925 Harkiv és a 25 pontos Minaj FC búcsúzik, a helyükön az új idénytől a Kárpáti Lviv és az Inhulec Petrove szerepel majd.  

(jakab)