17 végzős diák ballagott el a Nagyberegi Református Líceumból

2024. június 4., 15:04 , 1213. szám

A Nagyberegi Református Líceumban 17 végzős diák vett búcsút az intézménytől, egykori diáktársaktól és tanáraiktól. A ballagási ünnepség során a Tóth László, a líceum lelkészigazgatója kiemelte: „Bízzál az úrban teljes szívből és ne magad eszére támaszkodj”.

Mint kifejtette: Csak az úrban vetett bizalom az, amely által helyesen élhetjük életünket. Isten néha embereket helyez mellénk, akiken keresztül vezet minket. Ha Istenben bíztok, akkor biztosan minden nehézségen felül tudtok majd emelkedni – jegyezte meg az igazgató. Aki szerint az új útra lépésben a legfontosabb, hogy az Istenre hagyatkozzunk. Meg kell látnunk azt, hogy Isten megmutatja, mi a helyes még akkor is, ha azt gondoljuk, hogy mi mindent jobban tudunk. De van, amikor Isten megmutatja, hogy nem tudunk mindent jobban. Alázatos szívvel kérni kell, hogy a jövőben is egyengesse utainkat, és akkor bizton a helyes ösvényen járhatunk majd.

Buczkó István, beregszászi magyar konzul köszöntőjében kiemelte: egy iskola nemcsak falakból és tetőkből áll, hanem egy közösség otthona is. Remélem, hogy mindezt az itt végzős diákok is megtapasztalták egy jó néhány év alatt. A mai napon egy mérföldkőhöz értetek, jön a nagybetűs élet. Azonban soha ne feledjétek, hogy akinek hite van és szilárd értékrendje, annak igazi támasza van. S ne feledjétek el azt sem, hogy ti magyarok is vagytok és ezt majd örökítsétek át utódaitoknak is – hangsúlyozta a diplomata. Mint mondta Magyarország a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyar közösséget nem hagyja magára, igyekszik a továbbiakban is segíteni.

Hadnagy István, a Beregi Református Egyházmegye főgondnoka köszöntőjében megjegyezte: a Nagyberegi Református Líceum az itt élő magyarság egyik meghatározó tudás és lelkiközpontja. „A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme” – jegyezte meg Hadnagy István, aki kiemelte, bármilyen pozícióba is kerülünk mindig ehhez az igéhez kell fordulni. A líceum falai között megtanulhattátok és megtapasztalhattátok, hogy milyen az igazi bölcsesség.

Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főjegyzője, a Diakóniai Központ vezetője köszöntőjében kiemelte: Mielőtt elindulnátok a nagybetűs életbe, tekintsetek vissza és jusson eszetekbe, hogy mindennap megszűnik valami, amiért az ember szomorkodik, de mindennap megszületik valami, amiért érdemes élni és küzdeni. Arra kérlek titeket, hogy alázatos szívvel, istenbe vetett hittel induljatok el ezen az úton – fogalmazott.

Szabó Dániel, a Magyar Református Presbiteri Szövetség volt elnöke visszaemlékezve az intézmény indulására, immáron 31 éve sikeresen működik az intézmény. Kiemelte, hogy jó megtapasztalni, hogy már azoknak a gyerekek is idejárnak, akik egykoron maguk is itt tanultak.

A köszöntő gondolatokat követően a ballagó diákok műsorukban dalban, versben prózában tettek hitvallást Istenről, hazáról, családról, mondtak köszönetet a líceumban eltöltött évek élményeiről. Ezt követően Ionika Antal Viktória, a Nagyberegi Református Líceum oktatási igazgatója búcsúzott a végzősöktől, majd a szülők nevében Lőrincz Fábián Éva mondott köszönetet az intézmény oktatóinak, dolgozóinak.

Az ünnepség végén a ballagó diákok egy énekeskönyvet és a Beregi Református Egyházmegye nőszövetségének ajándékát vehették át, valamint a kiemelkedő eredményeket elért diákok tanulmányi ösztöndíjban részesültek. Az ünnepség végén a diákok utoljára énekelve bejárták az egykori alma mátert.

EV