Nemzeti összetartozás napi megemlékezés Nagypaládon

2024. június 4., 14:00 , 1213. szám

A magyarság június 4-én szerte a világban nemzeti összetartozásának egységére emlékezik. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) az emléknap tiszteletére csendes megemlékezéseket szervezett Kárpátalja-szerte. A programsorozatot a Tiszapéterfalvai kistérséghez tartozó Nagypaládon kezdték, ahol a helyi alapszervezet által 1991-ben állított I. világháborús emlékmű előtt gyűltek össze résztvevők, hogy közösen imádkozzanak a nagy háborúban elesett falubeliekért és a magyar nemzet megmaradásáért.

„Az antanthatalmak a békediktátum által Magyarországot nem megbüntetni, hanem megszüntetni szerették volna, ezért sok sebet ejtettek az országon, úgy gondolták, lassan elvérzünk. Viszont ma is itt vagyunk, és őrzőkként állunk helyt itt, a hármas határ mellett” – hangsúlyozta a megemlékezésen Kudron Zoltán, a KMKSZ Nagyszőlősi Járási Középszintű Szervezetének ügyvezető elnöke.

„Sokan úgy gondolták, hogy egy évszázad múltán az elszakított területeken már nem lesz magyar anyanyelv, elfelejtjük nyelvünket és asszimilálódunk ahhoz az országhoz, ahová el lettünk szakítva, de ez nem így lett, és innen, Nagypaládról üzenjük, hogy voltunk, vagyunk és leszünk” – emelte ki Kudron Zoltán.

A rendezvényen az összetartozás eszmeisége mellett megemlékeztek azokról is, akik a jelen háborújában vesztették életüket, továbbá közösen hajtottak főt a KMKSZ egykori alelnökének, Barta Józsefnek a tiszteletére is.

Oroszi József, a Tiszapéterfalvai kistérség polgármestere kiemelte, hogy bár magyar nemzetünket szétszakították, darabokra tépték, mi attól valóban összetartozunk és ez megmutatkozik abban is, hogy a legnehezebb órákban sem feledkeznek meg rólunk magyarországi és más határon túli testvéreink.

„Mindannyiunk számára kiemelten fontos, hogy megemlékezzünk nemzetünk e szomorú eseményéről, de ugyanúgy fontos kiemelni, hogy ne csak a gyászról és a rosszról emlékezzünk, hanem arra emlékezzünk, hogy ezzel az egyezménnyel sem tudták elszakítani a magyarságot egymástól, hiszen mi továbbra is összetartozunk, bármelyik országhoz is tartozzunk” – hangsúlyozta a Tiszapéterfalvai kistérség polgármestere.

A nemzeti imádságunk közös eléneklését és a rövid alkalmi műsort követően az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés és a tiszteletadás koszorúit.

TV21 Ungvár\K. K.