A kettős állampolgárságú ukránok mostantól nem hagyhatják el Ukrajnát

2024. június 5., 08:28

Ukrajnában eltörölték a kettős állampolgársággal rendelkező személyek kiutazására vonatkozó „külföldi letelepedés” miatti kivételt. A kettős állampolgárságú ukránok mostantól nem hagyhatják el az országot, és mozgósíthatók a fegyveres erőkbe – jelentette a korrespondent.net az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségére hivatkozva június 5-én.

Felhívják a figyelmet, hogy ez a változás 2024. június 1-jén lépett hatályba. Mivel az ukrán törvények nem ismerik el a kettős állampolgárságot, a 18 és 60 év közötti amerikai-ukrán állampolgárok elveszíthetik a lehetőséget az ország elhagyására. Kizárólag Ukrajna állampolgárainak tekinthetik őket.

„Az ukrán jogszabályok nem ismerik el a kettős állampolgárságot. Így Ukrajnában tartózkodásuk alatt az amerikai-ukrán kettős állampolgárok kizárólag Ukrajna állampolgárainak minősülnek, és vonatkoznak rájuk az ukrán állampolgárok jogai és kötelezettségei” – áll a közleményben.

Korábban a kettős állampolgárságú személyek szabadon beléphettek Ukrajnába és elhagyhatták az országot, ha kijelentkeztek ukrajnai lakóhelyükről és az Egyesült Államokban jelentkeztek be.

Az amerikai nagykövetség hangsúlyozta, hogy ezt a helyzetet nem tudja befolyásolni, és azt javasolta az állampolgároknak, hogy alaposan tanulmányozzák át az amerikai külügyminisztérium honlapján található információkat, amelyek minden szükséges adatot tartalmaznak a kettős állampolgársággal rendelkező utazók számára.

A nagykövetség többek között azt tanácsolja azoknak a 18 és 60 év közötti férfiaknak, akik két útlevéllel rendelkeznek, vagy ukrán állampolgárságot igényelnek, hogy tartózkodjanak az ukrajnai utazástól.

(korrespondent.net/Kárpátalja)