A kisebbségi jogok miatt késhet a csatlakozási tárgyalások megkezdése

2024. június 5., 12:55 , 1213. szám

Magyarország az uniós nagykövetek május 29-i ülésén a nemzeti kisebbségek jogainak kérdése miatt blokkolta az Ukrajna európai uniós csatlakozásáról szóló tárgyalási kerettervezet elfogadását – írta a Jevropejszka Pravda (JP) Rikard Jozvyaknak, a Szabadság Rádió szerkesztőjének az X közösségi oldalon megjelent bejegyzésére hivatkozva.

A 27 uniós kormány képviselői május 29-én tárgyaltak az Európai Bizottság Ukrajnára és Moldovára vonatkozó tárgyalási kerettervezetéről. Jozvyak szerint „Magyarország blokkolja Ukrajnát, de Moldovát nem, az ukrajnai nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos 11 kétoldalú kérdés miatt”. Az EU Ukrajna és Moldova integrációját együtt vizsgálja, így az Ukrajnával kapcsolatos előrelépés nélkül Moldovát illetően sem születhet döntés.

Az EU változatlanul szeretné június végéig hivatalosan megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, ehhez azonban minden uniós ország szavazata, így Magyarország hozzájárulása is szükséges.

A JP megjegyzi, június kulcsfontosságú hónap, hiszen júliusban kezdődik Magyarország hat hónapos EU-elnöksége, és a portál szerint Budapest potenciálisan felhasználhatja az elnöki jogkört az Ukrajnával kapcsolatos döntések blokkolására.

Ugyanakkor sajtóértesülések szerint jelenleg úgy tűnik, a csatlakozási tárgyalások kezdetének tekintett Ukrajna–EU kormányközi konferenciára szinte biztosan nem kerül sor június 25-én, ahogyan azt korábban feltételezték, és egyelőre újabb júniusi időpont sem merült fel.

 (hk/eurointegration.com.ua)