Sztefanisina: A NATO-csúcs határozata tükrözni fogja az Ukrajna tagságával kapcsolatos álláspontot

2024. június 5., 09:32 , 1213. szám

A NATO-csúcs határozata tartalmazni fogja az Ukrajna tagságának visszafordíthatatlanságával kapcsolatos konkrét álláspontot – jelentette ki Olha Sztefanisina, Ukrajna európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettese Kijevnek az észak-atlanti szövetség júliusi washingtoni csúcstalálkozójával kapcsolatos várakozásairól szólva május 29-én az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában, amelyet a Jevropejszka Pravda idéz.

A brit The Telegraph előzőleg arról írt, hogy a július 9. és 11. között megrendezésre kerülő washingtoni NATO-csúcson Ukrajnának semmi olyasmit nem ajánlanak majd, ami lehetővé tenné, hogy az ország előrelépjen a szövetségbeli tagság felé vezető úton. Ez állítólag annak a következménye, hogy egyes NATO-tagállamok attól tartanak, Ukrajna meghívása a szövetségbe oda vezethet, hogy belesodródnak az Oroszország elleni háborúba.

„A szövetségesek, köztük az Egyesült Államok és más országok, amelyek közvetlenül kulcsszerepet játszanak a csúcstalálkozó előkészítésében, arról biztosítottak, hogy a csúcstalálkozó határozata tartalmazni fogja az Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatos konkrét álláspontot, annak visszafordíthatatlanságát és a tagság útitervét” – jelezte a híresztelésekre reagálva Sztefanisina.

Szerinte Kijev azt hangsúlyozza, hogy a washingtoni csúcstalálkozónak az ukrán légvédelemmel kapcsolatos stratégiai döntések helyszínévé kell válnia, és zajlanak az ezzel kapcsolatos kétoldalú egyeztetések.

„Éppen teszteljük a szövetséget, hogy lássuk, képes-e a NATO koordinálni ezeket az erőfeszítéseket az ukrán égbolt lezárására, akár kétoldalú, akár komplexebb határozatokkal” – mondta el a kormánytisztviselő.

Előzőleg Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO-nagykövete kijelentette, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete vezetőinek washingtoni találkozóján fontos változásokra lehet számítani a megfogalmazásban Ukrajna NATO-tagságának kilátásaival kapcsolatban.

 (zzz/pravda.com.ua/eurointegration.com.ua)