Zelenszkij a svájci békecsúcsról beszélt Szingapúrban

2024. június 5., 11:44 , 1213. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök június 1-jén Szingapúrba utazott, hogy részt vegyen a Dialogue Shangri-La ázsiai biztonsági fórumon – közölte a DW.

A szervezők tájékoztatása szerint az eseményen több mint 600-an vettek részt a világ 49 országából, köztük magas rangú védelmi minisztériumi képviselők, katonák, diplomaták, fegyvergyártók és biztonsági szakértők.

Az idei fórumon magas szinten képviseltette magát Európa. Részt vettek az eseményen Kaja Kallas észt miniszterelnök, Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Nagy-Britannia, Németország, Hollandia és Svédország védelmi miniszterei.

Volodimir Zelenszkij a fórumon vasárnap mondott beszédében azt hangsúlyozta, a diplomácia – a Svájcban e hónapban tartandó békecsúcs formájában – a legjobb módja véget vetni az Ukrajnában 2022 februárja óta több ezer emberéletet követelő „brutális háborúnak”.

Tájékoztatása szerint 106 ország és szervezet jelezte részvételét a svájci békecsúcson, ugyanakkor megjegyezte, csalódott, hogy a világ egyes vezetői még nem erősítették meg a részvételüket. Az ukrán elnök nem említett konkrét távol maradó országokat, de korábban Dong Jun kínai védelmi miniszter arról beszélt, hogy Kína nem vesz részt a svájci békecsúcson, s Peking igyekszik nem támogatni egyik felet sem a háborúban.

Az Ukrajinszka Pravda szerint Zelenszkij összevetve az Egyesült Államok és Kína álláspontját a békecsúccsal kapcsolatban hangsúlyozta: míg az USA megerősítette a magas szintű képviseletét a fórumon, s arra ösztönzi az országokat, amelyekkel kapcsolatban áll, hogy szintén vegyenek részt az eseményen, Kína sajnos azon dolgozik, hogy az országok ne utazzanak el a csúcsra.

Zelenszkij elnök jelezte azt is, Oroszország fokozza a csúcstalálkozó megzavarására irányuló erőfeszítéseit.

„És ezért, ha azt kérdezik, mit tehet ma a világ, a világnak erősnek kell lennie, politikai nyomást kell gyakorolnia Oroszországra. Putyint más módon nem lehet megállítani, csak diplomáciai elszigeteléssel, erős ukrán hadsereggel, no és a világ összes országának egyszer s mindenkorra állást kell foglalnia: nem egyensúlyozni Ukrajna és Oroszország között, hanem védelmezni az igazságosságot és a nemzetközi jogot” – fogalmazott Zelenszkij.

(ntk/dw.com/pravda.com.ua)