Hegymászás közben lett rosszul egy férfi

2024. június 7., 18:29

Csütörtökön déltájt egy 59 éves kijevi férfinak volt szüksége segítségre, aki egy turistaútvonalon haladt a Hoverla melletti Koznyeszka-havasok környékén, s a közérzete jelentősen romlott. A férfi felismerte, hogy segítség nélkül nem tud továbbmenni, segítséget hívott.

A 103-as vonalra a következő hívás érkezett: „Nem érzi jól magát, mellkasi fájdalmai vannak.” A beteg magasan a hegyekben volt, ezért a mentősök értesítették a hegyimentőket. 14 óra 25 perckor megtalálták a turistát. Az elsősegélynyújtás után a férfit egy kvadon szállították a Mezőhát (Lazescsina) falutól nem messze lévő Kozmescsik-dülőbe, ahol a sürgősségi orvosi ellátás szakemberei – Maria Jevickij orvos, Dmitro Boklazsuk mentőápoló és Viktor Lembak sofőr – már várták őt.

„A sürgősségi osztályon eltöltött 36 éves munkám során gyakran kell orvosi segítséget nyújtani a Kárpátokban a turistáknak – mondta Dmitro Boklazsuk mentőápoló. A hegyekben terhelés közben gyakran súlyosbodnak a krónikus betegségek, sérülések történnek, hipotermia lép fel. Sajnos nem mindig sikerül életet menteni. A hegyek nem bocsátják meg a hibákat és a figyelmetlenséget. Ezúttal a férfinak szerencséje volt: rokonok voltak a közelben, akik gyorsan helyesen döntöttek és segítséget hívtak.”

A beteg szívinfarktust kapott, vérnyomása 180/100. Az orvosok minden szükséges manipulációt elvégeztek a beteg állapotának stabilizálása érdekében, és azonnal egészségügyi intézménybe szállították.

(Facebook/RV)