Járványveszélyes hulladékok illegális raktáraira bukkantak

2024. június 7., 15:28 , 1213. szám

Leleplezték azokat a zsitomiri üzletembereket, akik megsértették a fertőzésveszélyes egészségügyi hulladékok ártalmatlanítására vonatkozó normákat, ami fertőző betegségek terjedéséhez vezethetett volna – jelentette az RBK – Ukrajina a Főügyészi Hivatalra és a nemzeti rendőrség sajtószolgálatára hivatkozva május 28-án.

A cég igazgatóját és három társtulajdonosát a fertőző betegségek megelőzésére vonatkozó egészségügyi szabályok és normák megsértésével gyanúsítják.

A nyomozás megállapította, hogy a veszélyes hulladékok ártalmatlanítására engedéllyel rendelkező vállalat vezetése jogellenes módon nyújtott szolgáltatásokat a nyereség növelése érdekében.

A gyanúsítottak 2022 és 2023 folyamán szerződést kötöttek Kijev, Zsitomir és Vinnicja megyei egészségügyi intézményekkel a fertőző egészségügyi hulladékok begyűjtésére és ártalmatlanítására, bár nem rendelkeztek a megfelelő kapacitással, a tároláshoz szükséges raktárakkal.

A vállalkozók mégis biztosították az egészségügyi intézmények hulladékainak elszállítását. Később, a házkutatások során, a rendfenntartók több mint 300 négyzetméteres területen találtak efféle hulladékot csepegtetőkkel, fecskendőkkel, katéterekkel és egyéb eldobható eszközökkel. A cég az engedélyezési követelményeket és a hulladékkezelési előírásokat megsértve tárolta ezeket a hulladékokat, ami fertőző betegségek terjedéséhez vezethetett volna.

 (hk/rbc.ua)