Semmelweis-filmbemutató Beregszászban

2024. június 7., 12:09 , 1214. szám

A nemzeti összetartozás napján a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szervezésében Aknaszlatinától Ungvárig számos helyen tartottak megemlékezéseket. A programsorozat zárásaként a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közreműködésével a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában telt ház előtt mutatták be a Semmelweis című filmet.

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház egyik missziója az, hogy a színjátszás minden formáját elhozza Kárpátaljára, a Most vagy soha! film után pedig a Semmelweis a második olyan alkotás, amelynek bemutatójával nemzeti ünnepeinken kedveskednek a helyi nézőknek.

A film vetítése előtt a nézők közönségtalálkozón vehettek részt, amelyen Sin Edina, valamint a Semmelweis Ignácot alakító Vecsei H. Miklós beszélgetett a filmről és azokról az érzésekről, amelyek a színészben kavarogtak az itt-tartózkodása alatt.

„Jó volt érezni azt az összetartozást, amely az összmagyar kultúrához való ragaszkodásunkat, a kultúrához való tartozásunkat jelenti. Büszkék vagyunk, hiszen a kortárs magyar film- és színházművészet jeles alakja látogatott el színházunkba, hogy velünk ünnepeljen” – fogalmazott Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója.

Vecsei H. Miklós a Semmelweis kapcsán elmondta, hogyan tudott azonosulni a karakterrel, valamint hogy milyen hatást váltott ki belőle, amikor a kezébe adták a forgatáson az újszülött csecsemőket. Ekkor jött rá, hogy ő nem a gyilkost keresi, nem a talányos kór okát akarja megfejteni, hanem ő az édesanyákat akarja megmenteni. Ez volt az a mozzanat, amikor közelebb került a karakterhez.

A beszélgetés után szimbolikusan meggyújtották a nemzeti összetartozás tüzét, majd a megjelentek közösen énekelték el a Szózatot.

A film levetítését a többszöri áramszünet sem akadályozta meg, sőt még tovább emelte a közösségi élményt is, hiszen a beregszászi premiert vastapssal jutalmazta a közönség.

A bemutatón Sin József, a KMKSZ alelnöke a nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozta, és felelevenítette a 104 évvel ezelőtti történéseket.

„Kilencven évig fájó gyászünnep volt június 4., ezt változtatták át egy más jellegű ünnepre, amit már a határokon túl is méltán élhetünk meg az összetartozás jegyében” – emelte ki köszöntőbeszédében Sin József.

Azt az élményt, amely miatt életre hívták évekkel ezelőtt a Vándormozi programot, amelynek lényege, hogy olyan területekre is eljuttassa a magyar filmgyártás legjobbjait, ahol nem lehetne közösségben megtekinteni ezeket.

A Semmelweis Ignác munkásságát bemutató film 1947-ben Bécsben játszódik, abban az időben, amikor az akkor még fiatal orvos próbálja kideríteni, hogyan is tudná minél több édesanya életét megmenteni.

Vecsei H. Miklós nem először jár színészként Kárpátalján, hiszen korábban a Cseh Tamás-estjével lépett fel a beregszászi színpadon, ősszel pedig József Attila-estjével tér vissza.

A színházból a mozi világába visszatérve a tervek szerint, ahogy a Most vagy sohát, úgy a Semmelweis című filmet is több helyen be fogják mutatni Kárpátalján a KMKSZ, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, valamint a Vándormozi program közreműködésével.      

TV21 Ungvár/K. K.