Ukrajnában idén is jobbára elmarad a strandszezon

2024. június 8., 13:15 , 1213. szám

A zaporizzsjai lakosok számára a hadiállapot végéig meghosszabbították a fürdési tilalmat a városi strandokon – jelentette az RBK–Ukrajina május 30-án. Nem minden régióban lesz azonban tiltott a strandolás idén nyáron.

Szerhij Sumelnij, aki a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata Zaporizzsja Megyei Főosztályán a vészhelyzet-megelőzési főosztály tecnogén biztonságért felelő osztályát vezeti, a témával kapcsolatban elmondta, hogy a tilalom ellenére tavaly 14-en lelték halálukat a megye vizeiben, köztük egy gyermek. Idén már négy halálesetnél tartanak.

Korábban jelentették, hogy a hadiállapot közepette biztonsági megfontolásokból Kijevben sem tervezik megnyitni a strandszezont.

„Az elmúlt két évhez hasonlóan a lakosságnak nem javasolt a strandok és az üdülőterületek látogatása, hogy elkerüljék a tömeges gyülekezést, amely megakadályozza a fedezékekhez és óvóhelyekhez való akadálytalan hozzáférést légiriadó idején” – tudatta még április végén a Kijev Városi Állami Adminisztráció.

Ugyanakkor a jelenlegi követelményeknek megfelelően a szakemberek továbbra is elvégzik a strandokon és az üdülőterületeken a szezonális munkákat a rend és a higiénia fenntartása érdekében – tették hozzá.

Odesszában viszont azt tervezik, hogy megnyitják a strandokat a nyári időszakban, azonban csak azután, hogy ellenőrizték, biztonságosak-e.

Tavaly nyár végén hat strandot nyitottak meg Odesszában – emlékeztet az RBK–Ukrajina. Ennek egyik oka az volt, hogy biztosítsák a vízparti pihenés lehetőségét a rászorulóknak, a másik pedig, hogy mivel látták, amolyan vadstrandok alakultak ki a tengerparti városban, igyekeztek megteremteni a biztonságos pihenés feltételeit – jelezte Oleh Kiper, az Odessza Megyei Katonai Közigazgatás vezetője.

A Déli Védelmi Erők szóvivője, Natalija Humenyuk viszont hangsúlyozta akkoriban, hogy a hadsereg nem tartja helyénvalónak a strandok megnyitását, mivel a Fekete-tenger partja lényegében a védelmi vonal részét képezi.

(hk/rbc.ua)