A kormány megválna a családi típusú gyermekotthon kifejezéstől

2024. június 9., 08:47 , 1213. szám

A Szociálpolitikai Minisztérium javasolja a „családi típusú gyermekotthon” (DBSZT) kifejezés elhagyását, az ilyen intézményeket „nevelőcsaládoknak” keresztelnék át – jelentette az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja a tárca sajtószolgálata nyomán május 31-én.

A kormány már benyújtotta a Legfelső Tanácsnak a vonatkozó törvényjavaslatot.

„Minden negyedik megkérdezett ukrán állami intézménynek tartja a DBSZT-t, az internátusban nevelkedett gyermekekhez előítéletes a viszonyulás. Meg kell szabadulnunk ezektől a sztereotípiáktól, és fel kell hagynunk a gyerekek traumatizálásával” – közölte Okszana Zsolnovics szociálpolitikai miniszter.

Elmondása szerint a névváltoztatás célja csökkenteni a megbélyegzést és a stresszt az ilyen családokba kerülő gyerekeknél.

„Egyszer egy gyerek elmesélte, mennyire félt, amikor az internátusból családi típusú gyermekotthonba vitték. Biztos volt benne, hogy egy újabb intézménybe kerül, ahol ismét alkalmazkodnia kell az élethez. Szerintem ez a gyerek nem az egyetlen, akinek át kellett élnie ezt a stresszt” – mondta Zsolnovics.

Hozzátette: a névváltoztatás nem érinti a DBSZT-k számára biztosított jogokat. Megmarad valamennyi létező családi típusú gyermekotthon, amint a szerződéseik érvényességi ideje és feltételei sem változnak.

A már létező DBSZT-kben nem csökken a neveltek száma. Jelenleg egy családi típusú gyermek­otthonban legalább öt, s a család édes gyermekeivel együtt legfeljebb tíz gyermek nevelkedhet. A javasolt változtatások elfogadása esetén viszont a jövőben maximum nyolc gyermek nevelkedhetne egy nevelőcsaládban, amelyből legfeljebb hat lehetne fogadott gyermek. Ha olyan testvérek kerülnek a családba, akiket nem lehet elválasztani egymástól, a gyerekek száma növelhető lenne.

A három vagy több befogadott gyermeket nevelő szülőknek ház- vagy lakáshasználati jogot biztosítanak. A DBSZT-knek jelenleg is megvan ez a lehetősége.

Ugyancsak a gyermekeket érintő hír, hogy a miniszteri kabinet május 30-án támogatta a Szociálpolitikai Minisztérium által javasolt módosításokat, amelyek célja az ukrajnai patronátus (патронат) fejlesztése, valamint a nevelők és asszisztensek támogatása. A portál emlékeztet, a gyermekek feletti gondnokság szakmai szolgáltatás azon gyermekek átmeneti nevelésére, akiknek családja a nehéz életkörülmények miatt nem tud róluk gondoskodni.

Egyebek mellett emelkedik a patronátust gyakorló nevelő juttatása. Július 1-től a nevelők a minimálbér háromszorosának (a FOP-ok, akik maguk fizetik az egységes szociális hozzájárulást és az egységes adót, a minimálbér 3,5-szeresének) megfelelő anyagi támogatásban részesülnek.

A portál emlékeztet, hogy a „Családot minden gyermeknek: a családi patronátus fejlesztése” projekt márciusban indult. Huszonegy régióban 184 területi közösséget választottak ki a részvételre.

(pszv/life.pravda.com.ua)