Alakul az Európai Parlament

2024. június 12., 10:41 , 1214. szám

Az Európai Néppárt (EPP) szerezte meg az első helyet az európai parlamenti (EP-) választásokon – derül ki a párt honlapján az Európai Unió törvényhozó testületének mandátum­elosztásáról június 9-én, vasárnap este közzétett előzetes előrejelzésből, amelyet a DW ismertet.

A 22 uniós ország adatain alapuló előrejelzés szerint az EPP 189 mandátumot kap az új Európai Parlamentben. A második legnagyobb frakció a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) marad, amely 135 mandátumot szerezhet. Őket követi az Újítsuk meg Európát (RE) liberális szövetség, amelynek 80 fős frakciója lesz.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 72, a szintén jobboldali Identitás és Demokrácia (ID) pedig 58 mandátumra számíthat.

Ezzel szemben a Zöldek/Európai Szabad Szövetség az előrejelzések szerint jelentősen visszaesve 52 mandátumot szerez.

Az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL) az előrejelzések szerint 36 mandátumot kap az új EP-ben.

További 46 mandátum a frakción kívüli, 52 hely pedig azon újonnan megválasztott képviselőké, akik nem kötődnek az előző összehívás parlamenti képviselőcsoportjaihoz.

Az idei választásokon 720 európai parlamenti képviselőt választanak meg, ami 15-tel több, mint az előző választásokon, de kevesebb, mint amennyi Nagy-Britannia kilépése előtt volt az EP-ben (751). A választásokon mintegy 51 százalékos volt a részvétel. Ez nem sokkal több, mint a legutóbbi, 2019-es voksolás alkalmával, amikor a szavazásra jogosultak 50,66%-a járult az urnákhoz.

A DW megállapítja, a jobboldali pártok több országban is számottevően javítottak az eredményeiken. Franciaországban például a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés kapta a szavazatok mintegy 33 százalékát, és magabiztosan szerezte meg az első helyet. Ausztriában az Osztrák Szabadságpárt (APS) végzett az első helyen a szavazatok 25,5 százalékával. Olaszországban Giorgia Meloni miniszterelnök pártja, az Olasz Testvérek (Fdl) végzett az első helyen.

Magyarországon a vasárnapi európai parlamenti választásokat a Fidesz–KDNP nyerte a szavazatok 44,8%-át szerezve meg. A Nemzeti Választási Irodának az MTI által ismertetett előzetes adatai szerint a mandátumok megoszlása várhatóan a következő lesz: Fidesz–KDNP – 11, TISZA – 7, DK–MSZP–Párbeszéd–ZÖLDEK – 2, Mi Hazánk – 1.

(pszv/dw.com/MTI)