Döntött a kormány: Nem kell külföldről hazautazni a TTSZTK-ba a regisztráláshoz

2024. június 12., 11:19 , 1214. szám

Ukrajna miniszteri kabinetje lehetővé tette a külföldön tartózkodó férfiak számára, hogy a konzulátusokon álljanak katonai nyilvántartásba – jelentette az Ukrajinszka Pravda június 7-én a Védelmi Minisztérium sajtószolgálata nyomán.

„Az újítás vonatkozik többek között az Ukrajna külföldi diplomáciai intézményein keresztül történő katonai regisztráció lehetőségére azon személyek esetében, akik három hónapnál tovább tartózkodnak külföldön. Ezentúl a sorkötelesek, hadkötelesek és tartalékosok anélkül állhatnak nyilvántartásba, hogy személyesen megjelennének a járási toborzási és szociális támogatási központban” – jelezte a kormány.

Változott a férfiak által elkövetett közigazgatási szabálysértéssel kapcsolatos adatszolgáltatási eljárás is: ezentúl a járási (városi) TTSZTK-k ezeket az adatokat elektronikus formában küldik meg a rendőrségnek.

Korábban Dmitro Lazutkin, a Védelmi Minisztérium szóvivője az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában közölte, hogy a 17. életévüket betöltött fiataloknak katonai nyilvántartásba kell állniuk, és ezt csak a TTSZTK-ban tehetik meg, Ukrajna területén. Megjegyezte: a követelmény azokra is vonatkozik, akik külföldön tartózkodnak.

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes ugyanakkor arról számolt be Telegram-csatornáján, hogy a miniszteri kabinet határozattervezetet dolgoz ki a jelenleg külföldön tartózkodó 17 éves ukránok nyilvántartásba vételének elhalasztásáról.

Fegyir Venyiszlavszkij képviselő, a Legfelső Tanács Nemzetbiztonsági, Védelmi és Hírszerzési Bizottságának tagja a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálatának műsorában jelezte, a mozgósításról szóló törvény nem mondja ki, hogy a külföldön élő ukránoknak Ukrajnába kell utazniuk nyilvántartási adataik frissítéséhez. A képviselő emlékeztetett arra, hogy Ukrajna 18 év feletti polgára letöltheti a Резерв+ alkalmazást, abban elektronikus fiókot hozhat létre, és feltöltheti a szükséges információkat. Venyiszlavszkij arról biztosított, hogy bár ilyenkor a hadkötelest nem ismerik el katonai szolgálatra alkalmasnak vagy alkalmatlannak, mert nem jelent meg vizsgálaton a katonai orvosi bizottság (VLK) előtt, de a személy „formálisan” eleget tesz a törvény követelményeinek.

(zzz/pravda.com.ua/radiosvoboda.org)