A katari emírrel tárgyalt Volodimir Zelenszkij

2024. június 12., 08:09 , 1214. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katari látogatása keretében megbeszélést folytatott Tamim bin Hamad Al Thani sejkkel, az ország emírjével – tudatta az Elnöki Hivatal weboldala június 5-én.

Az államfő megköszönte Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának, valamint az ENSZ valamennyi, a teljes körű orosz agressziót elítélő kulcsfontosságú határozatának támogatását.

„Számítok Katar további szolidaritására államunkkal ebben a történelmi pillanatban” – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij.

Az elnök kiemelte annak fontosságát, hogy Katar támogatja az ukrán békeformulát. Szólt a globális békecsúcs előkészítéséről is, melynek egyik témája a foglyok szabadon bocsátása és a deportált ukránok hazatérése lesz.

Az ukrán államfő köszönetet mondott Katarnak az Oroszország által erőszakkal kitoloncolt ukrán gyerekek hazatéréséhez nyújtott segítségéért, valamint méltatta Dohának az e célból létrejött nemzetközi koalícióban való részvételét. A felek megállapodtak az ez irányú együttműködés folytatásáról.

A megbeszélésen megvitatták a globális élelmezésbiztonság kérdéseit és a fekete-tengeri exportfolyosó működését. Az elnök köszönetet mondott Katarnak részvételéért a Gabona Ukrajnából kezdeményezésben, és a megvalósítására kiutalt pénzeszközökért.

Volodimir Zelenszkij ukrajnai látogatásra hívta meg a katari emírt.

 (szcs/president.gov.ua)