Újabb hadköteles halt meg a TTSZTK után

2024. június 12., 10:24 , 1214. szám

A Zsitomiri Területi Toborzási és Szociális Támogatási Központ (TTSZTK) szerint a férfi, akit a Katonai Orvosi Bizottság (VLK) előtti megjelenésre állítottak elő, az „öncsonkításba” halt bele epilepsziás rohamot követően, nem pedig a katonáktól kapott verésbe. A hadköteles többszörös sérülésekkel, kómában került a kórházba, és meghalt anélkül, hogy magához tért volna – írta az Ukrajinszka Pravda a Zsitomir Megyei TTSZTK, valamint a Szuszpilne Zsitomir alapján készült összeállításában június 5-én.

„2024. május 28-án a Zvjaheli RTCK és SZP 2. osztályára beszállították Szerhij K. hadkötelest, hogy átessen a VLK-n. A szemtanúk jelezték, hogy a férfi néhány nappal korábban italozott, és könnyű sérülések nyomai látszottak rajta.

Május 29-én délelőtt a férfit a hosszan tartó alkoholfogyasztás okozta epilepsziás roham »kapta el«. Elsősegélyben részesítették őt, mentőt hívtak.

Az operatív nyomozócsoport az incidens helyszínén az esetet öncsonkításnak minősítette. Sajnos a férfi 2024. június 2-án a kórházban belehalt az epilepsziás roham során szerzett sérüléseibe.

Az előzetes szakértői vizsgálat szerint a férfit semmilyen külső fizikai behatás nem érte” – írta a Zsitomir Megyei TTSZTK a Facebook közösségi oldalon.

Később egy helyi kiadvány közölte, hogy az elhunyt a 32 éves Szerhij Kovaljcsuk, akit június 4-én temettek el Baranyivkában. Május 29-én a férfit számos sérüléssel szállították a zvjaheli kórházba, ahol június 2-án meghalt.

Kovaljcsuk családja azt állítja, információik szerint a férfit állítólag megverték a TTSZTK helyi járási osztályán. Az elhunyt hozzátartozói értesítették a rendőrséget.

Anatolij Bortnik, a zvjaheli kórház reanimációs és intenzív osztályának vezetője elmondta, hogy Kovaljcsukot május 29-én reggel szállították kórházba.

„Mentővel szállították be Baranyivka városából. […] Felvételkor az állapota rendkívül súlyos volt, a beteg kómában volt, »zárt craniocerebralis sérülés, a parietális csont lineáris törése, jobb oldali intracranialis hematóma, gócos agyi zúzódás, diffúz agyzúzódás, alsó állkapocs-törés, étel vagy hányástömeg felszívása okozta pneumónia« diagnózissal. A beteget azonnal megműtötték. Azután négy napig lélegeztetőgépen volt rendkívül súlyos állapotban” – közölte az orvos.

Ivanna Szilecjka, a Zsitomir Megyei Rendőrség kommunikációs osztályának helyettes vezetője elmondta, hogy a rendőrség folytatja le a bírósági szakasz előtti vizsgálatot az ügyben.

„Május 29-én 14 óra 10 perc körül a rendőrség zvjaheli járási osztályára bejelentés érkezett az orvosoktól egy 32 éves Baranyivka városi lakos felvételéről, akit a zvjaheli RTCK és SZP egyik osztályáról szállítottak be. A rendőrség azonnal megkezdte a bírósági szakasz előtti vizsgálatot Ukrajna Büntetőtörvénykönyvének 128. cikkelye, »Gondatlanságból elkövetett súlyos vagy közepesen súlyos testi sértés« alapján” – közölte Szilecjka.

Június 6-án a Főügyészi Hivatal jelentette, hogy a Központi Régió Zsitomiri Szakosított Védelmi Ügyészsége látja el az eljárási felügyeletet a hadköteles halála miatt indult büntetőeljárásban. Az eset előzetes minősítése szándékos emberölés (a Btk. 115. cikkelyének 1. pontja alapján).

(szcs/pravda.com.ua)