A parlament elfogadta az óvodai nevelés reformjáról szóló törvényt

2024. június 13., 12:09 , 1214. szám

A Legfelső Tanács elfogadta második olvasatban az óvodai nevelés reformjáról szóló törvényjavaslatot – jelentette az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja június 6-án.

A törvényjavaslatot 299 képviselő szavazta meg – közölte Telegram-csatornáján Jarosz­lav Zseleznyak képviselő (Hang frakció).

Az óvodai nevelésről szóló 8 030. számú törvényjavaslat célja egyebek mellett javítani az oktatás minőségén és a pedagógusok munkakörülményein.

„Ukrajnának régóta szüksége van az óvodai nevelés reformjára. Ezért teszünk javaslatot a képzés formáinak, az óvoda formáinak, a szülők pedagógiai támogatásának világos meghatározására és számos más fontos változásra. Biztos vagyok benne, hogy ezeket a folyamat minden résztvevője – pedagógusok és szülők egyaránt – érzékelni fogja” – jegyezte meg korábban Volodimir Voronov, a törvényjavaslat kezdeményezője, a Legfelső Tanács Oktatási, Tudományos és Innovációs Bizottsága korai fejlesztéssel és óvodai neveléssel foglalkozó albizottságának elnöke.

A törvény által bevezetett főbb változások:

– mobil óvodák kialakítása a távoli települések számára;

– igazságos felvételi sorrend bevezetése a gyermekek óvodai beíratásánál;

– hét nevelési tevékenységszervezési forma kialakítása (bölcsőde, óvoda, speciális óvoda, mozgóóvoda, családi óvoda, pedagógiai partnerségi központ, gyermekfejlesztő központ);

– pedagógiai támogató központok létrehozása a szülők számára;

– egyéni oktatási pálya kialakítása;

– az oktatási forma megválasztásának lehetősége;

– csökkentett munkaidő megállapítása a pedagógusok számára 56 nap éves szabadsággal;

– az óvodai nevelési intézmény akadémiai autonómiája és a pedagógus akadémiai szabadsága;

 – különféle oktatási programok alkalmazása és létrehozása.

 (pszv/life.pravda.com.ua)