A békecsúcson az USA bejelentette, hogy több mint 1,5 milliárd dollárt különít el Ukrajna energiaszektorára

2024. június 15., 15:26

Kamala Harris amerikai alelnök a svájci békecsúcs keretében Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésen bejelentette, hogy több mint 1,5 milliárd dollárt különítenek el az energiaszektorra és humanitárius szükségletekre – jelentette a Fehér Ház sajtószolgálatára hivatkozva az Ekonomicsna Pravda június 15-én, szombaton.

A pénzt az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségén (USAID) és a külügyminisztériumon keresztül folyósítják Ukrajna népének támogatására.

A washingtoni tájékoztatás szerint az USAID részéről ez 500 millió dollár új finanszírozást jelent energetikai segítségnyújtásra, valamint 324 millió dollár korábban bejelentett forrás átirányítását az ukrajnai vészhelyzeti energiaszükségletekre. Ezeket a pénzeket a háború által megsérült energiainfrastruktúra helyreállítására, az energiatermelés bővítésére, a magánszektor befektetéseinek ösztönzésére és az energiainfrastruktúra védelmére használják fel.

„A támogatás tartalmaz élelmiszersegélyt, egészségügyi szolgáltatásokat, menedéknyújtással, valamint vízszolgáltatással, higiéniával és köztisztasággal kapcsolatos szolgáltatásokat több millió veszélyeztetett ukrán számára az országban és a régióban. A segély részét képezi az átfogó védelmi intézkedések támogatása is, mint az esetkezelés és a pszichoszociális támogatás, valamint a mezőgazdaság és a létfeltételek biztosítása terén nyújtott segítség, ami megteremti a lehetőségét, hogy a családok újra jövedelemre tehessenek szert, és kielégítsék alapvető szükségleteiket” – áll egyebek mellett a Fehér Ház közleményében.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)