Egészségügyi Minisztérium: Kevesebb só kellene a kenyérbe

2024. június 15., 11:50 , 1214. szám

Az Egészségügyi Minisztérium javasolja a gyártóknak, hogy fokozatosan csökkentsék a sütőipari termékek sótartalmát – jelentette a korrespondent.net az Egészségügyi Minisztérium honlapja nyomán június 7-én.

Az orvosok arra kérik az ukrajnai pékeket, hogy csökkentsék a kenyér és a pék­áruk sótartalmát legfeljebb 0,9 g/100 g-ra.

„Ez elérhető fokozatosan is, hogy a fogyasztók hozzászokjanak a kevésbé sós ízhez” – javasolta a tárca.

Az Egészségügyi Minisztérium hangsúlyozza, hogy a kenyér továbbra is az egyik fő termék, amellyel a lakosság sót vesz magához.

„Minden ukrán körülbelül 250 g kenyeret fogyaszt naponta. A legtöbb kenyérfajta sótartalma 1,07–1,7 g/100 g. Ez azt jelenti, hogy egy darab kenyér (30-40 g) akár 0,68 g sót is tartalmazhat” – mutatott rá a tárca, és azt javasolta a gyártóknak, hogy keressenek más módot a pékáruk ízének javítására.

„Például használhatók gyógynövények és fűszerek, vagy akár fermentált termékek is, amelyek segíthetnek kompenzálni a kevesebb sót” – áll a közleményben.

Az orvosok szerint a teljes sófogyasztás csökkentése hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz és csökkenti a nem fertőző betegségek előfordulását.

„A sófogyasztás mérséklése segíthetne megelőzni a nem fertőző betegségek terjedését, amelyek Ukrajnában a korai halálozások mintegy 80 százalékát okozzák” – hangsúlyozták az orvosok.

Az Egészségügyi Minisztérium hozzátette, hogy a nemzeti STEPS tanulmány szerint, amely a nem fertőző betegségek kockázati tényezőinek prevalenciáját vizsgálta Ukrajnában 2019-ben, az ukránok átlagosan körülbelül 12,6 g sót fogyasztanak naponta, míg a WHO azt javasolja, hogy a napi norma ne haladja meg az 5 g-ot, tehát a lakosság sófogyasztása több mint a 2,5-szerese a normának.

 (pszv/korrespondent.net)