Focizás közben leállt egy férfi szíve

2024. június 15., 09:27

Az eset csütörtökön este Ungváron történt, a 19. számú középiskola melletti pályán. Az egyik játékos szívleállás miatt hirtelen elájult.

„Este, a munkanap végén kinyitottam a klinika ajtaját, ami a hátsó udvarra nyílik. Szokás szerint a 19. számú iskola melletti pályán fociztak – mondja Volodimir Szabados sportorvos. ‒ Hirtelen az egyik játékos megállt, hangosan felkiáltott és a földre esett. Miután intuitív módon megértettem, hogy szívproblémáról van szó (tanulmányaim alatt a városi intenzív osztályon dolgoztam aneszteziológus ápolóként), siettem hozzá.”

Egy férfinak hirtelen szív- és légzésleállása volt. „Azonnal elkezdtem a szív- és tüdő újraélesztését, a körülöttem lévők segítettek. Ezzel egy időben hívtuk a 103-at. Megállás nélkül végeztük az újraélesztést a mentőautó megérkezéséig” – mondta Szabados orvos.

A Nagyia Ternuscsak orvosból, Maria Opalenik mentőápolóból és Vaszil Hovpej sofőrből álló 103-as számú brigád néhány percen belül kiérkezett a hívásra. Három adrenalin (epinefrin) injekció, két defibrillátor sokk és intenzív újraélesztés után a férfi szíve ismét verni kezdett, fellélegzett és magához tért. Stabilizálás után a város egészségügyi intézményébe szállították.

„Ez az eset ismét megerősíti a gyors elsősegélynyújtás és az egészségügyi szakemberek összehangolt munkájának fontosságát. Volodimir Szabados orvos és a sürgősségi mentőcsapat operatív fellépésének köszönhetően sikerült megmenteni egy 54 éves ungvári lakos életét” – közölte a Kárpátaljai Területi Sürgősségi Mentőszolgálat sajtószolgálata.

(pmg.ua/RV)